Încep proiecţiile pentru „Iaşi, inima României“, un film documentar despre anii refugiului
0Documentarul "Iaşi, inima României (1916 – 1918)”, realizat de de jurnalista ieşeană Alina Ţiţei, va fi prezentat în premieră publicului sâmbătă, 8 decembrie, la Tg. Mureş si la Cluj-Napoca.
La Târgu Mureş filmul este prezentat sâmbătă, 8 decembrie, de la ora 10, la Universitatea Dimitrie Cantemir, în timp ce la Cluj-Napoca e prezentat tot sâmbătă, dar de la ora 17.00, la Muzeul de Artă.
La Iaşi va fi putea fi vizionat sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 12.00, la Cercul Militar, iar pe 11 decembrie, la Chişinău. Filmul a fost finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul Programului Centenar.
În istoria Primului Război Mondial, Iaşul a avut un rol crucial. Documentarul realizat de jurnalista Alina Ţiţei spune povestea Iaşului în anii refugiului.
Regizorul documentarului spune ca filmul recompune povestea dezbracată de formalism a Iaşului în anii de război. Epidemiile, frigul, foametea, nenorocirile de tot felul au tranformat Iaşul într-un oraş al suferinţei. În doi ani, la Iaşi au murit în jur de 40.000 de oameni, mulţi dintre ei fiind îngropaţi în 6900 de gropi comune.
Inedit este că materialul video cuprinde imagini necunoscute publicului, iar povestea Iaşului este prezentată prin ochii unei familii captive în drama războiului. Personajele, interpretate de actorii ieseni Ana Hegyi, Mihaela Leustean şi Sorin Cimbru sunt inspirate din corespondenţa de război care s-a păstrat până astăzi.
„Medici în linia întâi (1916-1918)”
Alina Ţiţei a fost, de asemenea, regizorul şi producătorul filmului documentar istoric „Medici în linia întâi (1916-1918)”, care a fost lansat la Iaşi în luna octombrie a acestui an.
Filmul documentar „Medici în linia întâi (1916-1918)”, finanţat de Primăria Municipiului Iaşi în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei, evocă rolul esenţial pe care l-au avut medicii şi sanitarii în perioada Primului Război Mondial şi implicarea oraşului Iaşi în tratarea victimelor marii conflagraţii mondiale.
Aproape 350 de medici şi peste 2000 de sanitari români şi-au pierdut viaţa în Primul Război Mondial, pe front sau în condiţiile epidemiilor de holeră şi tifos. Şi-au făcut datoria în tranşee, pe ambulanţe, în triaje de gări, în barăci improvizate sau în unităţile sanitare din spatele frontului.
După ocuparea Bucureştiului, spitalele au fost evacuate la Iaşi, iar din octombrie 1916 echipele de medici au fost completate de voluntari ai Misiunii Franceze. Dintre cele 58 de spitale care funcţionau în Moldova, 30 se aflau la Iaşi.