Iaşi: Comasarea spitalelor ajunge în instanţă
0Sindicaliştii de la „Sf. Ioan" şi Institutul de Gastroenterologie au contestat subordonarea faţă de Spitalul „Sf. Spiridon". În plângerea adresată instanţei, reprezentanţii sindicatelor susţin că, prin comasarea care a intrat în vigoare de la 1 martie, nu s-ar rezolva problema plimbării pacienţilor între spitale.
Proiectul de comasare a unităţilor medicale a fost contestat în instanţă de sindicaliştii de la Spitalul de Urgenţe „Sf. Ioan" din Iaşi şi de şefii Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie (IGH).
Sindicatul Sanitas Iaşi şi Sindicatul Camera Medicilor au dat în judecată Guvernul şi Ministerul Sănătăţii şi au cerut Curţii de Apel Iaşi să anuleze în parte hotărârea de guvern prin care s-a dispus ca cele două unităţi medicale să facă parte din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon".
Mai citiţi:
Iaşi: Spitalul de Urgenţe este de astăzi secţie exterioară a Spitalului „Sfântul Spiridon"
De asemenea, s-a solicitat şi suspendarea actului până la soluţionarea litigiului în instanţă.
„La baza elaborării actului normativ, a cărui anulare parţială o solicităm, nu există considerente de ordin practic sau concret, nu s-au efectuat studii de fezabilitate, nu s-a analizat impactul comasării asupra actului medical din IGH", susţin reprezentanţii Sindicatului Sanitas şi al Sindicatului Camera Medicilor, în plângerea adresată instanţei, în numele şi pentru membrii de sindicat de la IGH.
În acţiune se precizează că structura actuală a bugetului IGH avantajează pacientul mai mult decât în alte unităţi, institutul s-a remarcat prin activităţi de cercetare şi premiere naţionale în domeniul gastroenterologiei, iar prin comasare se va ajunge la o scădere a actului medical, iar pacientul va avea cel mai mult de suferit.
UPU va fi blocat
Sindicatul Sanitas, în numele Spitalului de Urgenţe, susţine că în cazul comasării cu Spitalul „Sf. Spiridon", care deja a intrat în vigoare de la 1 martie, nu s-ar evita plimbarea pacientului cu politraumatisme de la un pavilion la altul.
„Pentru a acorda asistenţă medicală în sensul propus teoretic prin hotărârea de guvern 82/2. 02. 2011 este necesar un spaţiu monobloc, care nu există şi nu poate exista în condiţiile actuale ale clădirii de la «Sf. Spiridon». Nu poate fi conceput un oraş mare cum e Iaşiul cu un singur spital, respectiv cu o singură Unitate de Primire Urgenţe (UPU)", se precizează în plângerea adresată instanţei de Sindicatul Sanitas.
În acest document se mai afirmă că, în cazul în care s-ar produce o calamitate sau un accident cu numeroase victime, activitatea singurului UPU ar fi blocată.
Primele termene ale proceselor în care se solicită anularea parţială a hotărârii de guvern vor fi pe 14 şi 17 martie.