Iaşi: Halloween, sărbătoare cu lipici la prichindei
0Copiii sunt foarte impresionaţi de dovlecii decupaţi, cu lumânări pe interior, dar şi de tinerele vrăjitoare
CITEŞTE ŞI:
- Braşov: Ielele şi vampirii au pus stăpânire pe Castelul Bran (GALERIE FOTO)
Singurele locuri unde este prezent spiritul american de Halloween sunt marile magazine care au amenajat holurile cu bostani şi au adus vrăjitoare tinere şi frumoase.
Bostani portocalii cu lumânări pe interior, vrăjitoare şi ornamente specifice de Halloween au împânzit toate marile magazine din Iaşi. Singurii interesaţi de ce se întâmplă în jurul lor sunt copiii, care privesc cu interes la lucrurile colorate din jurul lor.
Cei mari abia dacă ştiu ce se întâmplă şi ce zi este astăzi. „Eu nu sărbătoresc Halloween-ul pentru că sunt din Târgu Mureş. Sunt creştin ortodoxă şi nu ţin sărbătorile importate“, a explicat Crina P., din Târgu Mureş.
Dovlecii aşteaptă cumpărători
O mămică este convinsă în schimb că cei doi puşti ai ei vor sărbători cu siguranţă când vor creşte.
„Nici nu mă gândesc să-i duc la astfel de evenimente pentru că sunt sigură că se vor speria de costumele care ştiu că se poartă în această seară“, a spus Genoveva Constantin, ieşeancă. Pe de altă parte, în piaţă nu era niciun dovleac portocaliu, iar comercianţii susţin că nu au adus pentru că nu prea au avut succes până acum.
„Au cumpărat chiar pentru Halloween, dar puţini tare. Mulţi voiau dovlecei portocalii, dar s-au mulţumit şi cu aceştia, care sunt pentru plăcinte“, a povestit Ştefan, comerciant în Piaţa Nicolina. „Eu caut acum pentru consum, nu pentru sărbătoarea de azi, care oricum nu este a noastră“, a spus hotărâtă Simona P., confecţioneră. Legenda poporului celt spune că în ultima noapte din luna octombrie morţii de peste an vin pe pământ şi caută corpuri în care să mai poată trăi.
În urmă cu 2.000 de ani, aceştia se apărau de strigoi cu haine urâte şi ponosite şi nu făceau foc în casă pentru a-şi scădea temperatura corpului.
În felul acesta, sperau că morţii nu le vor poseda corpurile. Bostanul cu lumânare în interior are de asemenea o legendă. Se spune că în urmă cu sute de ani, Jack, un bărbat beţiv şi glumeţ, l-a imobilizat pe Sanata într-un copac. După ce a murit, nu a fost primit nici în rai, nici în iad, dar a primit un tăciune, pe care l-a pus într-o rapiţă să-şi lumineze drumul întunecat. Ulterior, după ce europenii au ajuns în America, au renunţat la rapiţă şi au trecut la iluminarea cu bostanul sculptat.