Serbările naţionale de la Ţebea, dedicate lui Avram Iancu. Ce trebuie să ştie cei care doresc să participe la eveniment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni sunt aşteptaţi să participe duminică la Serbările Naţionale Ţebea 2016, eveniment în care este omagiat Avram Iancu, lider al românilor din Transilvania implicaţi în Revoluţia de la 1848 – 1849. Traficul rutier pe Drumul Naţional 76, în zona unde vor avea loc manifestările, va fi restricţionat.

Mai multe echipaje de Poliţie şi de la Jandarmerie vor fi mobilizate în Ţebea, duminică, pentru a asigura buna desfăşurare a Serbărilor Naţionale – Ţebea 2016, dedicate lui Avram Iancu. Instituţia Prefectului – judeţul Hunedoara anunţă participanţii la trafic că în data de 11 septembrie, în intervalele orare 10:30 - 10:40 şi 11:50 - 12:00, se va închide circulaţia rutieră pe DN 76 Deva - Oradea, pe sectorul cuprins între  km. 38+300 - km. 38+500 pe raza localităţii Ţebea, pentru desfăşurarea manifestărilor.

„Închiderea circulaţiei este necesară pentru formarea gărzii de onoare, prezentarea onorului militar şi defilarea gărzii de onoare, iar situaţia din teren nu permite devierea circulaţiei pe rute ocolitoare. Pe perioada restricţiei de circulaţie se va asigura doar deplasarea autovehiculelor destinate intervenţiilor de urgenţă, respectiv Ambulanţă, SMURD, ISU, Jandarmi, Poliţie”, a informat Prefectura Hunedoara.

Cei care se îndreaptă dinspre Deva spre Brad sunt informaţi că din cauza lucrărilor de modernizare a Drumului Naţional 76, în mai multe zone au fost impuse restricţii rutiere.

Mii de oameni aşteptaţi la serbări
În Ţebea, accesul publicului pe platoul destinat ceremonialului se va realiza, duminică, doar pe poarta nr. 2 (situată în imediata apropiere a Căminului Cultural). Totodată, în acest spaţiu, se interzice accesul cu drapele sau însemne ale partidelor politice. În timpul ceremonialului public, organizatorii recomandă un comportament decent, fără zgomote puternice, imnuri sau lozinci, a completat Prefectura Hunedoara, într-un comunicat de presă.

Mii de oameni sunt aşteptaţi, la Serbările Naţionale de la Ţebea, organizate în memoria lui Avram Iancu, de la a cărui moarte, consemnată în 10 septembrie 1872, se împlinesc 144 de ani. Ceremonialurile vor avea loc dimineaţa, în cimitirul unde este înmormântat fostul conducător al moţilor din anii Revoluţiei de la 1848 – 1849. Vor fi urmate de o serbare câmpenească pe dealurile din Ţebea. Avram Iancu (1824 - 1872) a fost una dintre marile personalităţi din istoria Transilvaniei. Istoricii români l-au numit erou naţional şi un simbol al patriotismului românilor.


Vă recomandăm şi:

Cum erau vândute fetele de măritat în secolul XIX. Tradiţia fascinantă a Târgului de fete de pe Muntele Găina

Târgul de fete de pe Muntele Găina i-a fascinat dintotdeauna pe călătorii străini. Povestea a acestui obicei, aşa cum se desfăşura la sfârşitul secolului XIX, a fost relatată în detaliu de scriitorul Jokai Mor, în romanul „Sărmanii Bogaţi". Autorul se arăta impresionat de tradiţia din Apuseni, dar oferea şi o explicaţie pentru ea.

Avram Iancu, 10 mituri despre „crăişorul munţilor”: iubita unguroaică, luptele moţilor, depresia şi refuzul împăratului

Avram Iancu este unul dintre eroii de referinţă ai românilor. Conducătorul moţilor din timpul mişcărilor revoluţionare din anii 1848 şi 1849 a rămas în istorie ca un simbol al patriotismului şi al jertfei pentru libertate. O serie de lucruri au rămas însă mai puţin cunoscute publicului care se raportează astfel la eroul naţional.

Atrocităţile Răscoalei lui Horea, Cloşca şi Crişan: copii despicaţi cu toporul, aruncaţi în furci, femei îngropate de vii. Cum au fost pedepsiţi capii revoltelor

Răscoala condusă de Horea, Cloşca şi Crişan a fost considerată un moment crucial din istoria Transilvaniei. Mărturiile păstrate din timpul evenimentelor petrecute în toamna târzie a anului 1784 vorbesc despre momente cumplite şi crime inimaginabile, săvârşite atât de iobagii participanţi la răscoală, cât şi de către cei care au reprimat-o.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite