Roland a fost adus pe lume în Rezervaţia de zimbri din Pădurea Slivuţ - Haţeg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pui de zimbru a fost adus pe lume în rezervaţia de zimbri de la marginea oraşului Haţeg, la un an după ce bolile au înjumătăţit numărul animalelor îngrijite aici.

Noul locatar al rezervaţiei de zimbri din Pădurea Slivuţ – Haţeg a fost adus pe lume zilele trecute şi a primit numele Roland. Puiul de zimbru este sănătos, spune medicul veterinar care se ocupă de îngrijirea lui, şi va face faţă frigului. Roland este al şaptelea zimbru din Ţara Haţegului.

În aria protejată anul trecut au murit şapte zimbri, în urma slabei imunităţi şi a contractării virusului limbii albastre, iar ultimul deces s-a înregistrat în decembrie 2014.

O istorie de peste jumătate de secol
Rezervaţia de zimbri de la Haţeg a fost fondată la sfârşitul anilor 1950, fiind cea mai veche din România. În toamna anului 1958, perechea de zimbri europeni Podarec şi Polonka a fost adusă din Polonia într-un ţarc amenajat în Pădurea Slivuţ aflată la trei kilometri de oraş.

Cinci ani mai târziu, un alt bivol sălbatic a fost adus tot din Polonia, iar cu timpul animalele s-au înmulţit, astfel încât în două decenii numărul lor a ajuns la 12. O dată cu creşterea numărului lor, multe dintre exemplare au fost cedate altor rezervaţii şi grădini zoolorgice din ţară.

Până în prezent, aproape 50 de pui de zimbru au fost aduşi pe lume în pădurea Haţegului, patru dintre ei fiind născuţi doar în anul 2012. Aria protejată a pădurii Slivuţ, în care trăiesc şi zimbrii, ocupă aproape 50 de hectare de pădure de carpen, stejar şi brad. Zona se află pe lista celor mai importante atracţii turistice din judeţul Hunedoara.


Vă recomandăm şi:

Pădurea Slivuţ unde au murit cinci zimbri a ajuns "arie protejată de turişti". Boala limbii albastre a închis rezervaţia

Accesul în cea mai veche rezervaţie de zimbri înfiinţată în România, la Haţeg, a fost interzis publicului, după ce cinci dintre cele 13 animale îngrijite aici au murit. Aria protejată se află în carantină, aici fiind confirmat un focar de bluetongue (boala limbii albastre).

Autorităţile interzic târgurile de animale din judeţ de teama bolii limbii albastre

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara a luat decizia de a interzice organizarea târgurilor de animale în judeţul Hunedoara, în luna septembrie. Motivul îl reprezintă incidenţa bolii limbii albastre, manifestată la vaci.

Dinozaurul Zamolxes a ajuns în Ţara Haţegului. Va fi expus în viitorul muzeu al dinozaurilor din Transilvania

Dinozaurul Zamolxes Robustus, adus din Canada, s-a alăturat Balaurului Bondoc şi sauropodului  Magyarosaurus dacus în patrimoniul Geoparcului Ţării Haţegului. Machetele artistice ale animalelor preistorice vor deveni atracţiile viitorului muzeu al dinozaurilor din Transilvania.

Zeci de oi au fost devorate de animalele sălbatice pe o păşune alpină din Straja

Leşurile câtorva zeci de oi ocupă o păşune alpină din Masivul Vâlcan, deasupra Staţiunii Straja. Oile din turma păzită de un cioban din judeţul Gorj au murit în urma atacului unor animale sălbatice.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite