Cum ne apărăm de caniculă: puncte de prim ajutor amenajate în Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedorenii sunt invitaţi să îşi verifice starea de sănătate  FOTO: Primăria Hunedoara.
Hunedorenii sunt invitaţi să îşi verifice starea de sănătate  FOTO: Primăria Hunedoara.

Două puncte de acordare a ajutorului medical au fost amenajate în municipiul Hunedoara. Ele vor funcţiona în zilele în care temperaturile se menţin ridicate pentru această perioadă.

Primăria Hunedoara a amplasat două puncte de prim ajutor şi de distribuţie a apei potabile, în faţa Casei de Cultură şi la Piaţa Obor. Măsura a fost luată pentru a-i ajuta pe cei care sunt afectaţi de caniculă. De asemenea, în municipiul Hunedoara sunt amplasate 11 cişmele stradale care funcţionează neîntrerupt, în următoarele locaţii: intersecţia Bulevardului Dacia cu Strada Bucegi, Piaţa Dunărea, Piaţa Gării, Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu”, Parcul din Piaţa Libertăţii, intersecţia Străzii Victoriei cu Strada Grădinilor, Casa de Cultură, Piaţa Eliberării, Piaţa Viorele, Parcul Tineretului şi în intersecţia Bulevardului Dacia cu Strada Avram Iancu.

Temperaturile ridicate din ultimele zile nu au făcut victime, spun reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Hunedoara.

Sfaturi anti-caniculă

Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara îi avertizează pe hunedoreni să renunţe la a ieşi afară, atunci când temperaturile depăşesc 34 de grade Celsius la umbră. “Pe străzile cu asfalt încins şi printre blocurile ce radiază căldură, chiar şi cel mai sănătos organism poate să cedeze. Fără o hidratare corespunzătoare, care să menţină temperatura corpului în jur de 37 grade Celsius, pot apărea crampele de căldură, insolaţie, epuizare său şoc hipertermic”, informează DSP Hunedoara. Crampele pot fi înlăturate în urma consumului de lichide, însă dacă afecţiunile durează mai mult de o oră este recomandabil consultul medical.

Cum tratăm insolaţia
Riscul de insolaţii este, de asemenea, ridicat în această perioadă. „Insolaţia este dată de expunerea directă şi prelungită a capului la soare şi se manifestă prin dureri de cap violente, somnolenţă, greaţă şi eventual pierderea cunoştinţei, febră şi uneori arsuri ale pielii. Riscul de insolaţie este mult mai ridicat la copii şi trebuie evitată expunerea prelungită la soare, mai ales între orele 11-18. Cel care a făcut insolaţie va fi dus la umbră, încercându-se răcirea corpului cu gheaţă sau apă rece, ventilaţie, administrarea unei cantităţi consistente de lichid”, a informat DSP.

Alcoolul, mai dăunător pe caniculă
Pentru a limita efectele temperaturilor ridicate în locuinţe, ferestrele expuse la soare trebuie închise, iar jaluzelele lor trase. Acestea trebuie lăsate astfel pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă, însă pot fi deschise pe timpul noţii. Vestimentaţia în zilele cu temperaturi ridicate trebuie să fie lejeră şi amplă, din fibre naturale, de culori deschise. Pe cap vor fi purtate pălării sau şepci în culori deschise, mai recomandă medicii hunedoreni.
În zilele cu temperaturi ridicate, consumul de lichide trebuie să depăşească doi litri, iar consumul de alcool este interzis, întrucât acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.


Vă recomandăm şi:

Canicula scoate viperele din ascunzişuri: cum ne putem feri de veninul lor

Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara atenţionează asupra pericolului pe care îl reprezintă prezenţa în mai multe zone din judeţ a viperelor comune, cu un venin puternic. Cei mai expuşi riscurilor sunt excursioniştii care ajung pe munte.

Peste 1500 de hunedoreni au fost diagnosticaţi cu cancer anul trecut

Un raport al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara arată că numărul persoanelor diagnosticate în 2013 cu afecţiuni oncologice depăşeşte 1.500, în judeţul Hunedoara.

Investiţie în spitalul din Hunedoara: un incubator nou a fost achiziţionat din donaţiile strânse de "Salvaţi copiii"

Maternitatea Spitalului din Hunedoara a fost dotată de un incubator nou, care a fost primit prin donaţie în urma unei campanii umanitare a organizaţiei „Salvaţi Copiii”.

Zeci de copii au ajuns în spital intoxicaţi din cauza mâncării, după ce au luat masa la o pensiune din Haţeg

Peste 30 de copii din Bucureşti, veniţi să îşi petreacă vacanţa în Ţara Haţegului, au ajuns în spital, în urma unor toxiinfecţii alimentare. Elevii s-au simţit rău după ce au luat masa la o pensiune din Haţeg.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite