VIDEO Mormântul lui Arsenie Boca, profanat. Un bărbat a fost prins de călugăriţele de la Prislop în timp ce săpa o groapă la mormântul părintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oameni care se roagă la mormântul lui Arsenie Boca
Oameni care se roagă la mormântul lui Arsenie Boca

Călugăriţele de la Mănăstirea Prislop din Hunedoara au descoperit noaptea trecută un bărbat care săpase o groapă de mari dimensiuni la mormântul părintelui Arsenie Boca. Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru profanare de morminte şi au un suspect.

UPDATE: Mărturia omului reţinut de poliţişti după ce a profanat mormântul părintelui Arsenie Boca: “Sfântul mi-a proruncit să-l dezgrop”

Ioan, un bărbat de 45 de ani, dintr-o comună maramureşeană, a fost reţinut de procurori în această dimineaţă, după ce a încercat să deshumeze trupul părintelui Arsenie Boca, înmormântat la Mănăstirea Prislop.

„În data de 12.06.2015, în jurul orei 23:00, Poliţia oraşului Haţeg a fost sesizată de personalul Mănăstirii Prislop cu privire la faptul că un bărbat a fost surprins în timp ce săpa la mormântul părintelui Arsenie Boca, din interiorul Mănăstirii. Poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului au constat că cele sesizate se confirma, pe suprafaţa mormântului fiind săpată o groapă cu dimensiunile de aproximativ 240/100 cm, şi o adâncime de 50 de cm. În urma activităţilor întreprinse, poliţiştii au stabilit că suspect de comiterea faptei este un bărbat în vârstă de 45 de ani, din judeţul Maramureş. În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de profanare de morminte, iar sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Haţeg se efectuează verificări pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a fost comisă fapta“ a declarat Bogdan Niţu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Ioan, omul care a profanat mormântul părintelui Arsenie Boca

Între timp, groapa a fost astupată şi Mănăstirea Prislop poate fi vizitată, fiind permis accesul inclusiv la mormântul lui Arsenie Boca.

Cine a fost Arsenie Boca

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus, Hunedoara - d. 28 noiembrie 1989, Mănăstirea Sinaia, Prahova) e considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop.

Arsenie Boca

Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisoarile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot.


Vă recomandăm şi:

Arsenie Boca şi cea mai profundă lecţie: „Când viaţa pare cumplită, fă-ţi un ceai şi bea-l din cea mai drăguţă ceaşcă“

Cea mai cunoscută povestire relatată de părintele Arsenie Boca are menirea să le aducă alinare celor aflaţi în suferinţă. Pilda ceşcuţei de ceai, spusă de duhovnicul de la Prislop, le arată oamenilor ce pot face „dacă viaţa li se pare grea şi sunt loviţi, bătuţi şi împinşi aproape fără milă, când lumea pare că se învârteşte necontrolat şi când simt că se află într-o suferinţă îngrozitoare”.

FOTO Excesele pelerinilor de la Prislop: pârâul cu bani, mizeria lăsată de turişti şi afacerile din jurul mănăstirii

Mănăstirea Prislop a fost vizitată în fiecare din ultimele weekend-uri de peste 30.000 de oameni, iar duminică, de Sărbătoarea Floriilor, numărul pelerinilor a fost impresionant. Mulţi dintre cei care ajung la mănăstirea din Ţara Haţegului au dezvoltat obiceiuri mai puţin obişnuite, unele chiar deranjante, cum este cel al aruncării banilor în apele Prislopului.

FOTO Mănăstirea Prislop, între liniştea locului de veci al părintelui Arsenie Boca şi invazia pelerinilor

Mănăstirea Prislop atrage zilnic mii de credincioşi din toate zonele ţării. În ultimii ani, numărul pelerinilor şi al turiştilor care vin la mormântul părintelui Arsenie Boca a crescut exponenţial, iar fenomenul a schimbat perspectiva din care este privit lăcaşul religios, a cărei imagine pare mult schimbată faţă de vremurile în care nu era atât de cunoscut.

Părintele Arsenie Boca a schimbat soarta satelor apropiate Mănăstirii Prislop     

Două sate hunedorene, Silvaşu de Sus şi Silvaşu de Jos, aflate în vecinătatea Mănăstirii Prislop, au renăscut economic în ultimii ani datorită popularităţii locului unde este înmormântat părintele Arsenie Boca.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite