Poliţia Locală a ajuns prea costisitoare pentru a păzi Cetatea Devei. O firmă privată a înlocuit poliţiştii daţi afară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Devei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Cetatea Devei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

O firmă specializată a luat locul poliţiştilor locali care se ocupau de paza Cetăţii Devei. Anunţul a fost făcut de conducerea primăriei, care susţine că măsura va duce la diminuarea cheltuielilor.

Primăria Deva a încheiat un contract cu o firmă de pază pentru supravegherea Cetăţii Devei. În primele luni ale acestui an, paza monumentului istoric a fost în grija Poliţiei Locale Deva, dar mai mulţi poliţişti locali au fost concediaţi, în urma restructurărilor efectuate de primărie.

GALERIE FOTO

„Paza pe Cetatea Deva este asigurată 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână. Costurile asigurării pazei pe cetate de către Axis sunt cu 24,3% mai mici decât costurile cu asigurarea pazei, la acelaşi obiectiv, de către Poliţia Locală Axis = 31.620 RON/lună, Poliţia Locală = 41.805 RON/lună). Costurile Poliţei Locale sunt următoarele: 38.055 RON/lună salarii, plus costurile cu echipamentul şi dotările specifice (3.000 RON/poliţist/an = 45.000 RON/an – deci, un plus de 3.750 RON/lună) - Total costuri Poliţia Locală = 41.805 RON/lună). Firma de pază răspunde patrimonial pentru eventualele distrugeri ale mijloacelor fixe de pe Cetate, lucru pe care Poliţia Locală nu-l asigura”, a informat Primăria Deva.

Cetatea de-a lungul secolelor
Cetatea Devei a fost în trecut una dintre aşezările militare strategice ale Transilvaniei. Fortăreaţa ridicată pe un deal al munţilor Poiana Ruscăi datează din secolul al XIII-lea, iar în istoria ei a fost considerată unul din locurile de necucerit. Potrivit istoricilor, cetatea regală a Devei care cuprindea un domeniu întins a intrat în 1444 în posesia lui Ioan de Hunedoara, voievodul Transilvaniei. Alături de ea au fost preluate şi 56 de sate, precum şi minele de aur din Munţii Apuseni, care aparţineau domeniului cetăţii. Conform documentelor din secolele trecute, Cetatea Devei era compusă din trei incinte succesive, legate în spirală. Prima şi cea de-a doua incintă aveau forme ovoidale, iar cea de-a treia era reprezentată de un traseu semicircular.

Pe latura sudică exista un palat datând, potrivit istoricilor, din secolul XIII, iar pe latura nordică o altă clădire supraetajată. În 1579, în cetatea Devei a fost întemniţat episcopul Francisc Dávid (1520 – 1579), predicatorul protestant şi episcopul întemeietor al Bisericii Unitariene din Transilvania. David Francisc a murit la Deva în acelaşi an, în închisoarea în care fusese întemniţat pentru erezie. În vremea răscoalei din 1784, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, cetatea a fost loc de refugiu pentru nobilime. Cetatea Devei a fost distrusă de în urma unei explozii petrecute în 13 august 1849, în depozitul de muniţii. În explozie au pierit soldaţii din garnizoana cetăţii.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Clipe de coşmar pentru turiştii care au urcat la Cetatea Devei. Au rămas blocaţi zeci de minute în telecabină

Controversele Cetăţii Devei. Istoricul Adrian Rusu: „restaurarea incintelor intră în categoria gafelor arhitectonice”

Cel mai mare secret al Cetăţii Devei: cine a aruncat-o în aer. Povestea de dragoste din spatele dezastrului din secolul al XIX-lea

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite