Muzeul amintirilor din comunism îşi întregeşte colecţia inedită. Ce obiecte din „Epoca de aur” au donat localnicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de hunedoreni au venit în sprijinul Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara şi s-au implicat în proiectul înfiinţării unei secţii muzeale dedicate amintirilor despre Hunedoara dinainte de Revoluţia din 1989.

Crăciun Ica, o vârstincă din municipiul Deva, s-a numărat printre hunedorenii care au dorit să se implice în proiectul inedit al Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara. Reprezentanţii instituţiei i-au pe localnicii care păstrează obiecte ce amintesc de Hunedoara, în „epoca de aur” să le doneze pentru o viitoare expoziţie dedicată amintirilor din Hunedoara anilor 1940 – 1980. „Am dorit să ofer pentru viitoarea expoziţie un pick-up Tesla şi un televizor alb-negru din anii 1980”, a relatat Ica Crăciun.

Din toamna anului trecut şi până în prezent, mai mulţi locanici au donat obiecte care amintesc de perioada comunistă, iar o hunedoreancă a oferit muzeului o întreagă sufragerie, veche de câteva decenii, au informat recent reprezentaţii muzeului din Hunedoara.

Arheologul Sorin Tincu, directorul Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara, a declarat că speră ca viitoarea secţie muzeală să poată fi deschisă în curând. Ea va cuprinde şi o sală de clasă, amenajată cu mobilier din vremea comunismului. Sorin Tincu susţine că mai greu de găsit sunt echipamentele muncitorilor din combinatul siderurgic al Hunedoarei din trecut, pe care ar dori să le expună în expoziţie.

„Dacă pentru un adolescent din ziua de astăzi cumpărarea unei sticle de ulei de la supermarket este ceva banal, pentru adolescenţii anilor 1980 acest lucru presupunea purtarea unei adevărate bătălii. O bătălie care se dădea pe parcursul a câteva ore, timpul necesar ca în urma unei cozi infernale să ajungă la tejghea unde urma să fie servit cu ulei vărsat, depozitat într-un butoi de metal prevăzut cu pompă, folosind o pâlnie unsuroasă şi adeseori ruginită... bineînţeles dacă uleiul nu se termina între timp. Aceasta şi alte situaţii sunt de neconceput în prezent. Muzeul derulează o campanie de colecţionare a amintirilor din perioada comunistă a Hunedoarei, astfel încât la final, obiectele reprezentative vor fi cuprinse într-o expoziţie”, au completat reprezentanţii Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara.


Vă recomandăm şi:

FOTO Amintirile triste din „Epoca de Aur“. Relicvele comunismului au rămas la loc de cinste în oraşele din Valea Jiului

Privite cu nostalgie sau cu indiferenţă de localnici, numeroase monumente care amintesc de perioada comunistă au supravieţuit trecerii timpului în oraşele Văii Jiului. „Relicvele” închinate „Epocii de Aur”, privite cu mare curiozitate de turişti, au rămas pete de culoare în peisajul cenuşiu al aşezărilor miniere.

Femei voluptuoase, cu sânii dezveliţi şi bărbaţi cu muşchi de oţel: statuia bizară din Hunedoara care îi uimeşte pe străini

Cel mai impozant monument de for public din Hunedoara are o vechime de patru decenii şi a fost ridicat la intrarea în fostul combinat siderurgic, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea primului furnal al oraşului. Grupul statuar rămâne adesea neobservat de localnici, în schimb este o adevărată atracţie pentru străini care trec pe lângă el, în drum spre Castelul Corvinilor.

Mărturii terifiante despre opresiunea din comunism: pastorul închis doi ani în morga închisorii, chiaburul mort în temniţă după ce a înjurat partidul

Peste 200 de oameni au solicitat în ultimii ani Tribunalului Hunedoara daune pentru suferinţele îndurate în timpul regimului comunist. În majoritatea cazurilor, instanţa a constatat caracterul politic al condamnărilor, dar nu a dispus acordarea unor compensaţii. Relatările consemnate în dosarele de despăgubiri prezintă o imagine mai puţin ştiută, terifiantă, a sistemului de opresiune.

FOTO Adevărata faţă a Hunedoarei din 1960. Oraşul oţelului a fost copleşit de muncitori, iar mii de oameni locuiau în cartierele de barăci insalubre

Un document cu caracter secret în anii 1960, păstrat în prezent la Arhivele Naţionale – Judeţul Hunedoara, oferă informaţii preţioase şi mai puţin ştiute despre istoria recentă a Hunedoarei. La sfârşitul anilor 1950, autorităţile din Hunedoara se confruntau cu o situaţie ieşită din comun: oraşul devenise supraaglomerat, iar în ciuda investiţiilor masive, administraţia făcea faţă cu greu creşterii populaţiei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite