Hunedoara: Portret: Andrei Rosetti maestru al artelor vizuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de pictură şi fotografie i-au adus artistului plastic aprecierea atât în ţară, cât şi în Occident.

Profil
Născut - 8 decembrie 1974
Educaţie - Absolvent al Facultăţii de Arte, Universitatea de Vest Timişoara
Experienţă - Din 2004, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România
Familie - Căsătorit, doi copii


Hunedoreanul a început să picteze de la vârsta de patru ani. La aceeaşi vârstă a cunoscut pentru întâia oară câte ceva din tainele fotografiei. „Am văzut cum se face o developare şi m-a fascinat apariţia imaginii din nimic”, îşi aminteşte artistul.

Şi-a transformat camera în atelier foto

În vremea comunismului, profesorii mergeau prin şcoli în inspecţie, în căutarea unor elevi talentaţi. Rosetti a fost unul dintre cei remarcaţi la desen, astfel că, părinţilor săi li s-a recomandat să îşi transfere copilul la o şcoală de arte. În aceeaşi ani, deveanul a prins drag şi de fotografie.

„Am învăţat să prepar substanţele folosite la developat, în staţia seismică de la Deva, unde lucrau ai mei. Mai târziu, împreună cu fratele meu, am transformat camera într-un atelier. Puneam o pătură în geam, dădeam drumul la lumina roşie şi ne apucam să developăm”, povesteşte Andrei Rosetti. Picturile şi fotografiile pe care le-a realizat au fost admirate în zeci de expoziţii atât în ţară, cât şi în Occident. Unele dintre lucrări au ajuns chiar în colecţia ambasadorului român de la Vatican.

Viaţa monahală, sursă de inspiraţie

Deşi trăieşte într-un oraş care nu prea îi lasă timp de respiro, artistul este ataşat de viaţa călugărilor. „Izvorul cel mai bun care să îţi hrănească sufletul este Dumnezeu, în sensul creştin. Trebuie doar să ne trezim să vedem ce este în jurul nostru, pentru că stăm pe adevărate comori duhovniceşti. Nu trebuie să mergem în India sau în alte locuri să căutăm spiritualitatea. O găsim aici”, spune deveanul, pasionat de călătoriile la mănăstiri. De altfel, una dintre lucrările sale a fost premiată recent la un expoziţie de pictură şi fotografie pe teme religioase cu un pelerinaj în locurile sfinte de la muntele Athos.

Vezi aici  fotografii realizate de Andrei Rosetti

Întrebări şi răspunsuri
Ce trebuie să facă un tânăr pentru a reuşi ca artist?
Să lucreze mult - „Nici o zi fără o linie”. Eu am avut profesori buni de pictură şi consider că este mare lucru să stai pe lângă cineva care te poate îndruma. 

Există public pentru artă în Deva?
Da, dar nu este foarte numeros. La vernisaje oamenii vin în număr mare, dar apoi nu mai trec pe la galerii.

Care este diferenţa dintre pictură şi fotografie?
Ca să pictezi un portret priveşti subiectul timp îndelungat. Fotografia este ca o capcană care îţi prinde în laţ foarte uşor ceea ce vezi. Nu am spus-o eu. Pictura este o pândă, este aşteptarea, observarea „vânatului”.

ce-i place
„Îmi place familia în care trăiesc. Sunt mulţumit că îmi trăiesc viaţa aşa cum vreau”, spune Andrei Rosetti. Deveanul s-a implicat cu pasiune în mai multe activităţi. Este organizator al Serilor Logos de la Deva, dezbateri la care sunt invitate personalităţi din domeniul cultural şi religios, şi face parte din echipa care realizează iconostasul Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din Deva.
ce nu-i place
„Toţi avem lucruri care nu ne plac, eu încerc să nu mă focalizez pe ele. Dacă ar fi totuşi ceva, pot spune că nu îmi place să nu îmi ţin promisiunile. Nu îmi place, de asemenea, să nu reuşesc să mă ridic la nivelul aştepătărilor apropiaţilor mei”, a spus Andrei Rosetti.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite