Hunedoara: PORTRET / Doina Ionescu, maestru în pictura monumentală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Doina Ionescu, maestru în pictura monumentală
Hunedoara: PORTRET / Doina Ionescu, maestru în pictura monumentală

Hunedoreanca are peste 30 de ani de experienţă în domeniul artelor vizuale.

Profil

Născută - 9 septembrie 1951, Ineu
Studii -  Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti
Experienţă - Artist profesionist de peste 30 de ani, membru al Uniunii Artiştilor Plastici
Familie -  Căsătorită


Doina Ionescu, unul dintre cei mai prolifici artişti plastici din judeţul Hunedoara, şi-a dedicat peste 30 de ani din viaţă picturii şi muzeografiei. Este unul dintre puţinii artişti de pictură monumentală şi parietală (pictează mozaic, frescă, grafitti) din ţară. Cele mai multe dintre temele pe care le alege ţin de specificul local al judeţului. Monumentele istorice sunt în prim-planul creaţiei sale, iar pentru ca picturile care le reprezintă să fie şi mai bine puse în valoare, artista din Deva le împodobeşte cu foiţe de aur.

Citeşte şi:

Hunedoara: Portret: Andrei Rosetti maestru al artelor vizuale

„Pasiunea pentru pictură am moştenit-o de la tatăl meu. În copilărie îmi plăcea să desenez personajele din cărţile de poveşti. Am urmat studii în domeniul artei şi am făcut din pasiunea pentru frumos o meserie. Din păcate însă, în România nu se poate trăi numai din artă“,  povesteşte Doina Ionescu. Artista lucrează ca muzeograf la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Pentru a documenta un proiect de cercetare, a fost timp de un an la mai multe dintre bisericile de lemn ale Ţinutului Pădurenilor, situate în zone de o frumuseţe rară. A dezamăgit-o indiferenţa faţă de aceste monumente istorice. „Acoperişul unora dintre bisericile de lemn era reparat cu tablă, aşa încât bisericile nu mai arătau ca monumente istorice, ci mai degrabă a nişte cutii de conserve. Alte monumente se află într-o stare avansată de degradare, deşi interiorul le-a fost împodobit cu picturi şi icoane preţioase“, spune ea.

Timpul liber şi-l împarte între pictură şi design vestimentar. Cea din urmă îndeletnicire o profesează din plăcere. „Înainte de 1989, am lucrat pentru un atelier de creaţie vestimentară din judeţ. Creaţiile trebuiau să fie decente, nu foarte excentrice şi accesibile. Unele ajungeau la export. În general, în prezent, lumea nu se îmbracă la fel de bine ca în trecut“. De altfel, adaugă ea, observă tot mai des nepăsarea celor din jur faţă de cultură şi lipsa bunului gust.

Designer heraldic
Pe lângă pictura monumentală, Doina Ionescu mai are o ocupaţie rară. Este designer heraldic. Ea proiectează stemele localităţilor din România. „Obiectul cel mai reprezentativ pentru comunitatea locală este stema. La Mărtineşti am pus «căluşarul» în prim-plan, pentru că locuitorii zonei se pot mândri cu ansamblul premiat la mai multe festivaluri. Le Beriu, ursul se află în centru stemei, dat fiind numele de provenienţă germană al comunei care înseamnă urs“.


Intrebări şi răspunsuri:
Care este cel mai important lucru pentru un artist?
Creaţia artistică este, pentru noi, cel mai important lucru în viaţă. Mulţumirea este şi mai mare atunci când ai condiţii pentru a crea şi când ai şi aprecierea celor din jur, a celor care iubesc frumosul şi pentru care cultura înseamnă ceva.
Cât timp alocaţi picturii?
Pentru că preţuiesc fiecare clipă a vieţii, îmi organizez programul în aşa fel încât să nu am „timpi morţi“. Lucrez cu drag şi, uneori, mi se pare că nu am muncit suficient. Nu aştept să vină inspiraţia şi apoi să mă apuc de lucru.

Ce-i place
Pe lângă pictură, una dintre pasiunile artistei sunt călătoriile. De mai bine de 20 de ani, îşi rezervă aproape în fiecare an timp pentru a călători în afara ţării. Judeţul Hunedoara este, în opinia Doinei Ionescu, o regiune bogată în obiective turistice, iar preferatele ei sunt bisericile de lemn din Ţinutul Pădurenilor.
Ce nu-i place
Doina Ionescu este deranjată de lipsa respectului dintre oameni, în special în cazul artiştilor. Preferă cinstea şi pe cei care spun lucrurilor pe nume, în defavoarea persoanelor făţarnice. O altă supărare vine, din partea ei, faţă de lipsa de preocuparea a oamenilor faţă de frumos.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite