Hunedoara: FOTOGALERIE Romii din Hunedoara îşi pun bogăţia pe seama tradiţiei
0Meşteşugul metalului şi farmecele rămân două componente de bază ale comunităţii care trăieşte în cartierul „cu turnuleţe”.
Citeşte şi:
- Hunedoara: FOTOGALERIE Ţinutul Pădurenilor, sau viaţa ca acum 100 de ani
- Hunedoara: Special FOTOREPORTAJ Castelul de la marginea civilizaţiei
- Hunedoara: GALERIE FOTO Reportaj / „Cetatea de foc” şi-a pierdut strălucirea
La marginea municipiului Hunedoara, de-o parte şi de cealaltă a unor drumuri desfundate, acoperişurile câtorva zeci de palate ţigăneşti zugrăvite în culori ţipătoare strălucesc sub razele soarelui.
Locul, până în urmă cu câţiva ani ocupat de cocioabe, pare a fi căpătat o altă dimensiune. „Sunt castele ca ale lui Avram Iancu sau ale lui Gheorghiu-Dej”, aminteşte, sigur de el, un membru al comunităţii ieşit în faţa porţii.
Meşteşuguri tradiţionale
Bărbatul pune bogăţia ţiganilor din zonă pe seama îndeletnicirilor bănoase pe care le-au învăţat prin tradiţie. „Am făcut avere din meşteşugul streşinilor, burlanelor şi căldărilor”, susţine hunedoreanul.
Însă, recunoaşte el, în ultimele luni viteza cu care sunt construite palatele ţigăneşti a scăzut din cauza crizei, iar o mare parte din clădiri au rămas neterminate sau nefinisate.
Farmece... la ordinea zilei
La câteva „castele” depărtate, în faţa unui teren viran pe care o familie de romi urmează să îl transforme într-o construcţie specifică zonei, s-au adunat la sfat mai multe femei în vârstă. „Suntem rele de gură, dar bune la suflet”, spune despre ea şi suratele ei, o ţigancă pe nume Argentina. Femeia, cu degetele mâinilor blindate de aur, zâmbeşte dezvelindu-şi dinţii din acelaşi metal şi se apucă să ghicească în palmă.
Pe lângă vânzarea covoarelor în piaţă, câteva dintre femeile de etnie romă din comunitatea de la marginea Hunedoarei se îndeletnicesc cu... „vrăjitoria”. „Pe duşmani îi doborâm cu farmece. Acum câţiva ani, mai multe femei de aici au aruncat vrăji pe familia unui poliţist, care le bătea pe ţigănci de fiecare dată când le vedea. A pătimit mult poliţistul din cauza noastră”, ne atenţionează una dintre bătrâne.
Romii se simt neglijaţi de autorităţile locale
La intrarea în municipiul Hunedoara, dinspre Călan, locul unde au fost construite palatele romilor măsoară câteva zeci de hectare. În ciuda impozanţei clădirilor, romii se plâng că sunt marginalizaţi de autortăţile locale.
Cartierul nu este racordat la reţeaua de canalizare, străzile nu sunt asfaltate, iar instalaţiile sanitare ale unor „castele” funcţionează doar în curte.