Hunedoara: "Omul fără splină", parapantistul Toma Coconea a plecat să cucerească Alpii
0Parapantistul român Toma Coconea, vicecampion la ultima ediţie a Red Bull X Alps, a luat startul în competiţia extremă derulată în aceste zile în Alpii Europei.
„Red Bull X- Apls” este o competiţie mondială exclusivistă la care concurenţii nu se pot înscrie ci sunt selectaţi de către organizatori. Cei care primesc invitaţii trebuie să fie clasaţi într-un top mondial al celor mai buni sportivi practicanţi de sporturi extreme, iar din 2003 pe lista invitaţilor se regăseşte şi parapantistul hunedorean Toma Coconea.
Întrecerea extremă a dat startul pe 19 iulie la ora 11.30 (ora 12.30 în România) celor 30 de competitori care alcătuiesc 25 de echipe multinaţionale şi care încearcă timp de 20 de zile fără somn sau odihnă să ajungă triumfători la finish, în Monaco. Trebuie să străbată pe picioare sau în zbor cu parapanta, cei 818 de kilometri de traseu montan prin cinci ţări europene.
„Este o întrecere foarte dificilă. Alpii sunt recunoscuţi pentru condiţiile vitrege dar sunt convins că mă voi descurca bine şi voi obţine împreună cu echipa mea o clasificare bună. Dacă la ultima ediţie am luat argintul, acum sunt obligat la un loc mai bun. Sunt gata să câştig concursul şi am muncit pentru asta foarte mult timp”, a declarat Coconea înainte de a zbura către Salzburg în Austria de unde s-a dat startul.
Antrenamente în munţii Văii Jiului
Tomi, cum este alintat de prieteni, s-a antrenat pentru a câştiga competiţia mondială încă din 2007 în munţii Văii Jiului care se apropie pe timp de iarnă cu condiţiile întâlnite în Alpi, dar şi în alte zone „grele” din ţară.
„De la şase dimineaţa şi până seara în fiecare zi am fost pe schi de tură în Jieţ până sus pe Voineasa. Escaladă pe gheţarii din Cheile Jieţului, zbor cu parapanta în Parâng pe condiţii grele şi foarte grele. Asta a fost reţeta de antrenament pe timp de iarnă, iar când s-a topit zăpada am avut altă serie de antrenamente. Sunt gata să-l bat pe Alex (n.r. Alex Hofer –Suedia, câştigătorul ultimei ediţii)”, a mai spus Toma Coconea.
Are de luat o revanşă
La ediţia din 2007, ultima ţinând cont de faptul că întrecerea este exclusivistă şi se desfăşoară din doi în doi ani, Tomi a fost la o aruncătură de băţ de aur. Experimentatul suedez, Alex Hofer, aflat la câteva zeci de kilometri în spatele românului, a reuşit graţie unei „termice” foarte bune să-l ajungă pe Tomi în zbor şi să-i fure primul loc. „Omul fără splină”, „batman” sau „alergătorul” cum l-au poreclit chiar ceilalţi competitori uluiţi de determinarea şi curajul românului, încă de la startul din Austria, s-a ţinut scai de cei trei elveţieni care cunoşteau Alpii mai bine decât oraşul natal, şi a aşteptat până pe ultima sută de metri ca foştii campioni să greşească. A fost suficientă o greşeală a câştigătorului din 2005, Alex Hofer aflat în fruntea clasamentului, care în apropiere de punctul Eiger-Elveţia şi-a ales un traseu ce l-a obligat la un „deveu” (n.r. un ocol foarte mare) şi a ieşit din cursă. A venit apoi rândul următorului fost campion de pe locul doi, Martin Muller, care şi-a stabilit traseul de zbor din apropierea Mont Blanc, culoar ce l-ar fi aruncat direct pe pontonul de finish de la Monaco. Coconea aflat chiar lângă Muller nu l-a urmat în zbor ci a decis să meargă tot pe jos până la punctul de control de pe Mont Blanc.
Decizia hunedoreanului a fost cea mai bună, asta pentru că la câteva ore suedezul a fost dus de curenţi spre o zonă interzisă de organizatori, iar pentru greşeala sa a fost penalizat cu 36 de ore de către „comisarii” de cursă. Determinarea echipei române în a cucerii culmile Alpilor doar pe picioare, alegând cele mai grele rute, l-au forţat pe cel de-al treilea pretendent la câştigarea competiţiei, Urs Lotscher să se dea bătut.
Urs a ţinut morţiş să ducă trena românului, dar a uitat un singur element- Coconea este un „nebun” şi ca atare acţionează după cum îi spune instinctul nu calculele matematice făcute de navigatori. Odată căzut în capcană, elveţianul s-a trezit într-un defileu dintre Mont Blanc şi Mont Gros-ultimul punct de control, care nu permitea zborul. Acesta a fost punctul cheie pentru ca sportivul nostru să se detaşeze de urmăritorii lui şi să se lanseze direct spre pontonul din Monaco unde îl aştepta aurul. N-a fost lăsat de „şiretul” Hofer, câştigător de două ori la X Alps, care şi-a lansat aripa într-o ultimă încercare de a recupera prima poziţie. Experienţa şi-a spus cuvântul şi zborul lui nebunesc în condiţii meteo foarte grele i-a adus succesul. Hofer vrea la această ediţie hattrick –ul. Este dat ca favorit principal de către specialişti, însă doar cu jumătate de gură deoarece, aceiaşi specialişti consideră că parpantistul român îi poate lua titlul cu uşurinţă dacă s-a familiarizat cu zborul în Alpi, acesta fiind dezavantajul său la ediţia din 2007.