O sală mai mare, pentru SOUND&Valentin Radu
0La finalul concertului “All That Sound”, susţinut joi, 18 noiembrie 2010, de Corul Sound dirijat de Valentin Radu, în elegantul spaţiu Old School de la Casa Studenţilor, s-a putut constata, iar, că spaţiul a fost, din nou neîncăpător şi că pentru viitor este nevoie, neapărat, de o sală mai mare.
Concertul a fost un spectacol de mare calitate şi de o bună dispoziţie generală, care i-a cucerit pe toţi cei prezenţi.
Reuşita s-a datorat, după cum a apreciat şi critical muzical Dumitru Avachian, atât Corului Sound, care, “deşi este o corală de amatori, accede spre treptele înalte ale profesionalismulu”, şi “minunatului musician” care este maestrul Voicu Popescu, cel care a fondat Sound şi îl pregăteşte pentru performanţă, cât şi maestrului Valentin Radu, dirijorul româno-american, pianist şi organist de talie mondială, el însuşi un spectacol, în spectacol, cel sub a cărui conducere s-a desfăşurat concertul.
Tradiţia concertelor SOUND&VR
Concertele de muzică americană ale Corului Sound, dirijat de maestrul Valentin Radu, au devenit tradiţionale datorită statornicei legături care s-a stabilit în urmă cu zece ani, o dată cu primul lor concert, inspirat intitulat “Bridge Over The Troubled Water”, prezentat pe scena Ateneului Român.
Această legătură s-a transformat în colaborare şi prietenie şi a continuat, în fiecare an, prin concertele susţinute de fiecare dată când maestrul Valentin Radu revine la Bucureşti, tocmai din Philadelphia.
Un repertoriu unic
Repertoriul pe care Corul Sound l-a prezentat la concertul de joi a inclus, ca de obicei, cântece americane tradiţionale, mai vechi şi mai noi, cântece de dans, de la twist, la rock, momente de musical, cântece din repertoriul marilor teatre de revistă.
Acest repertoriu, pe care nicio altă formaţie muzicală din România nu-l mai cântă, reînvie parfumul anilor de glorie ai muzicii americane, într-o selecţie de melodii, propusă de maestrul Valentin Radu.
Cu prilejul împinirii a 10 ani de colaborare între Sound şi Valentin Radu, acest repertoriu s-a extins cu piese célèbre, precum “The Phantom Of The Opera”, “Memory”, “Go Go Go Joseph” de Andrew Lloyd Weber şi “Steppin’ Out With My Baby” de Irvin Berlin, cântate în primă audiţie.
Şi, tot ca o tradiţie, pe care publicul concertelor SOUND&VR o savurează, sunt acele “uverturi”, adevărate bijuterii muzicale, pe care maestrul Valentin Radu le oferă, cu generozitate, înaintea fiecărei melodi din concert, în care, improvizează la pian, minute în şir, spre delectarea tuturor.
Concertul-minune de joi seară, s-a încheiat cu un delicat gest de dragoste, pentru cei prezenţi, din partea maestrului Valentin Radu, care a cântat la pian, “O ce veste minunată” şi “Gingle Bells”, proiectând spiritul Crăciunului, peste acel moment în care nu exista, încă, distanţa care îl va despărţi de publicul bucureştean la momentul calendaristic al sfintei sărbători.
În replică, Sound-ul i-a dăruit, deopotrivă, prietenului şi maestrului lor, Valentin Radu, un cântec în limba macedoneană, care a încheiat “hors-concert”, spectacolul lor.
A fost o referire la trimful pe care Corul Sound, pregătit de maestrul Voicu Popescu şi sub bagheta dirijorală a acestuia, l-a repurtat, astă vară, în Macedonia, când a câştigat Marele Trofeu, la prestigiosul Ohrid Choir Festival.