Îmbrânceli şi lovituri pentru apa sfinţită

Îmbrânceli şi lovituri pentru apa sfinţită

Sute de giurgiuveni au venit astăzi la slujba de Bobotează

Sute de giurgiuveni s-au înghesuit astăzi, de Bobotează, pentru a primi tradiţionala agheasmă. Oamenii au venit de la primele ore ale dimineţii la catedrala „Adormirea Maicii Domnului” ca să asculte slujba oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Alături de feţele bisericeşti s-au aflat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene. Peste 50 de jandarmi au fost mobilizaţi ca să asigure buna desfăşurare a slujbei. Chiar şi aşa oamenii au lăsat deoparte pioşenia şi s-au îmbrâncit pentru o sticlă cu agheasmă.


„Nu îmi vine să cred că se întâmplă aşa ceva în biserică. În fiecare an vin să iau apă sfinţită şi se întâmplă la fel. Oamenii îşi dau coate şi parcă au înnebunit. Nu înţeleg că ajunge pentru fiecare” a declarat Angela Marodin una dintre persoanele aflate la Biserică.


Busuioc vândut la colţ de stradă
Intervenţia jandarmilor a potolit spiritele. Oamenii legii au format un cordon de protecţie în jurul celui care distribuia sticlele cu apa sfinţită. Jandarmii nu s-au oprit aici. Au luat decizia să distribuie fiecărui credincios câte o sticlă, nelăsându-i pe aceştia să ia sticlele cu braţul, după bunul plac.
În timp ce unii se înghesuiau în Biserică, pentru sticlele cu agheasmă, alţii făceau bani profitând de importanţa zilei de 6 ianuarie. Comercianţii de ocazie au vândut sute de mănunchiuri de busuioc, cel care în tradiţia românească aduce bunăstare pentru tot anul. „Fac şi eu un ban pe criza asta. Am venit cu bicicleta şi cu treizeci de buchete de busuioc. Le dau cu un leu” ne-a spus unul dintre cei care vindeau busuiocul în apropierea Catedralei.

La ora 12.30, după săvârşirea Sfintei Liturghii de Bobotează, feţele bisericeşti împreună cu oficialităţile locale şi giurgiuvenii participanţi la slujbă s-au deplasat în procesiune spre canalul Sfântul Gheorghe unde a avut loc slujba de sfinţire a apelor şi a crucii.

În fiecare an, de Bobotează, tineri curajoşi se întrec înot în apele îngheţate pentru a recupera crucea aruncată în valuri de episcop.


Cel mai experimentat dintre cei care până acum se aruncau în apele învolburate pentru a recupera crucea, Florin Pietrosu, a declarat că în acest an va participa la concurs doar dacă nu va exista o altă persoană care să facă acest lucru. „De această dată am alte atribuţii, am venit să mă asigur că totul va fi în ordine. Sunt scafandru militar şi sunt gata să intervin dacă situaţia o va cere” a declarat bărbatul în vârstă de 38 de ani, plutonier major în cadrul ISU Giurgiu.


Mihai Sârbu, un tânăr militar în vârstă de 28 de ani, s-a hotărât să participe pentru prima oară la recuperarea crucii. Acesta a venit însoţit de şase prieteni care au venit să îi facă galerie. Bărbatul spune că este pregătit pentru moment şi că s-a antrenat... la copcă! „Am căzut de câteva ori în apă pe când mă aflam la pescuit. S-a rupt copca cu mine deci sunt obişnuit cu apa rece” a spus giurgiuveanul.


Emil Zgorobete este tânărul care a reuşit să recupereze din apa canalului Sfântul Gheorghe crucea sfinţită aruncată de episcopul Giurgiului cu ocazia Bobotezei. Şi-a învins ceilalţi patru adversari şi a câştigat pentru a doua oară consecutiv ineditul concurs. Acesta a fost premiat de Episcopia Giurgiului şi de autorităţile locale.


citeste totul despre: