Cum să-ţi schimbi cartea de identitate
0Anul acesta, autorităţile au aplicat amenzi de peste 30.000 de lei celor care nu aveau actele în regulă. "ADS Giurgiu" îţi spune ce trebuie să faci ca să îţi schimbi buletinul.
Serviciul de Evidenţă a Populaţiei Giurgiu şi-a mutat sediul pe şoseaua Oinac de aproape un an şi acolo trecube să se prezinte toţi cei ale căror buletine au expirat sau care nu au avut deloc o carte de identitate.
Mii de giurgiuveni fără carte de identitate
Din datele statistice ale Direcţiei Judeţeane de Evidenţă a Persoanelor Giurgiu, peste 7.000 de giurgiuveni din judeţ au caratea de identitate expirate, mai mult de jumătate dintre aceştia, aproximativ 4.200 fiind restanţieri din anii trecuţi.
Printre localităţile cu probleme în acest sens din judeţul Giurgiu sunt Bolintin Vale (165), Ogrezeni(132) şi Ghimpaţi(103).
În ceea ce priveşte numărul copiilor care au împlinit vârsta de 14 ani şi nu au o carte de identitate acesta ajunge la 2.240, mai mult de jumătate dintre aceştia fiind în evidenţe încă din anii trecuţi.
Ca să rezolve problema giurgiuvenilor fără acte de identitate, echipe ale DJEP se deplasează în judeţ acolo unde există solicitări.
“La solicitarea Poliţiei din localitate sau a primăriilor mergem noi acolo unde suntem chemaţi. Luăm camera de luat vederi, le facem oamenilor fotografii şi îi punem în legalitate”, a spus cms.şef Marian Durbac, şeful DJEP Giurgiu.
Indiferenţă, dezinteres sau pur şi simplu lipsa banilor pentru plata taxei de timbru sau pentru deplasarea la cel mai apropiat Serviciu Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor, sunt motitele pentru care giurgiuvenii nu intră în legalitate, aşa se face că şi în municipiu se înregistrează restanţiei, aproximativ 800.
Ce acte îţi trebuie
Cei cărora vor să li se elibereze o carte de identitate este obligatoriu să prezinte o serie de documente la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei. În primul rând, actul de proprietate al casei pentru stabilirea domiciliului, documentele de stare civilă, certificate de naştere, actil de identitate vechi (acolo unde este cazul) şi taxa de eliberare a cărţii de identitate în valoare de 11 lei.
În cazul minorilor care împlinesc vârsta de 14 ani, este nevoie de actul de identitate al unuia dintre părinţi sau al reprezentantului legal. Este nevoie , de asemenea, de certificatul de căsătorie al părinţilor sau de hotărârea judecătorească de încredinţare a minorului, în cazul în care părinţii sunt divorţaţi.
În situaţia cetăţenilor români care au domiciliul în România şi se află temporar în străinătate, eliberarea cărţii de identitate se poate face prin intermediul altei persoane, pe baza de procură specială, autentificată la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei din ţara respectivă.
Amenzi
Cei care nu intră în legalitate riscă amenzi cuprinse între 40 şi 80 de lei pentru expirare şi nepunere în legalitate a documentelor de identitate. Până acum. DJEP Giurgiu a aplicat amenzi de aproximativ 30.000 de lei în primele două trimester ale acestui an.