Balta Comana, obiectiv prioritar în judeţul Giurgiu
0Proiectul de reconstrucţie a bălţii Comana se ridică la 7,4 milioane de lei, iar termenul de realizare a acestuia este de 24 de luni. Reconstrucţia Ecologică a Bălţii Comana presupune realizarea mai multor activităţi, cum ar fi construirea unui pavilion pentru informarea turiştilor, execuţia unui dig-baraj de mică înălţime în Balta Comana, amenajarea de alei pietonale, pasarele şi indicatoare de semnalizare pe malul lacului.
La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc la salonul „Vlad Ţepeş”, situat lângă podul de peste râul Neajlov, seminarul cu tema „Ziua Pământului” ce face parte din Programului Operaţional Sectorial de Mediu, purtându-se discuţii pe tema proiectul de maxim interes pentru judeţul Giurgiu, şi anume Reconstrucţia Ecologică a Bălţii şi a Pădurii Comana precum şi reabilitarea Mănăstirii Comana. Iniţiativa proiectului aparţine Consiliului Judeţean Giurgiu.
Potrivit declaraţiilor managerului proiectului, Daniela Peicea, valoarea totală a acestuia este de peste 7,4 milioane de lei, din care 6,2 milioane de lei sunt bani proveniţi din fonduri nerambursabile alocate de Fondul European de Dezvoltare Regională.
Balta Comana, gata în 2 ani
„ Proiectul are o durată de 24 de luni şi are ca scop conservarea şi sporirea biodiversităţii biologice, a habitatelor naturale, a speciilor de floră şi faună sălbatică, precum şi asigurarea unui management eficient al ariilor naturale protejate, şi în special, al reţelei ecologice Natura 2000, prin reconstrucţia ecologică a Bălţii Comana” a spus managerul proiectului Daniela Peicea.
Pavilion de informare pentru turişti
Proiectul prevede pe lângă lucrările de reconstrucţie a bălţii şi construirea unui pavilion pentru informarea turiştilor, execuţia unui dig-baraj de mică înălţime în Balta Comana, amenajarea de alei pietonale, pasarele şi indicatoare de semnalizare pe malul lacului, astfel încât locul să fie o adevărată atracţie pentru turiştii care tranzitează zona. Totodată, vor fi înfiinţate reţele de observatoare ornitologice şi sisteme de monitorizare a speciilor de păsări şi a factorilor de mediu.
Reabilitare pentru mănăstire
Anul acesta se împlinesc 550 de ani, de la prima atestare documentară a Mănăstirii Comana. Preotul stareţ al lăcaşului de cult, Mihai Muscariu i-a felicitat pe iniţiatorii proiectului pentru demersurile pe care le-a făcut pentru reabilitarea mănăstirii.
„Realizarea celor trei piloni principali ai proiectului, mănăstirea, balta şi pădurea Comana este un lucru mai mult decât admirabil. Sper ca Dumnezeu să îi ajute pe iniţiatorii proiectului să ducă la bun sfârşit ceea ce şi-au propus” a spus stareţul Mănăstirii Comana, Mihai Muscariu.