Saltul de la coşarul de pe mărţişoare la cel cu cameră digitală, cameră endoscopică şi bare din fibră de sticlă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii nu sunt pasionaţi de meseria de coşar. Foto: Adevărul
Tinerii nu sunt pasionaţi de meseria de coşar. Foto: Adevărul

De şase ani de zile, gălăţeanul Laurenţiu Pandelescu merge din casă-n-casă şi curăţă hornurile pentru a fi evitate dezastrele. Bărbatul şi-a câştigat respectul tuturor prin profesionalism. Din trusa coşarului modern nu lipsesc camera digitală, camera endoscopică şi barele din fibră de sticlă

Coşarul Laurenţiu Pandelescu nu seamănă deloc cu imaginea coşarului de pe mărţişoare. Acesta se deplasează la client cu autoutilitara, iar din trusă nu îi lipsesc gadget-urile de cea mai nouă generaţie. Dar indiferent de timpuri, coşarul este cel aduce norocul. Mai ales că acesta are un rol foarte important în prevenirea incendiilor.

„În momentul de faţă lucrez cu o cameră cu endoscop cu care fac inspecţia coşurilor de fum. Eu nu folosesc oglinda şi nici camera digitală a aparatului de fotografiat, legat de frânghie. Nu, îl aduc pe client în postura de a vedea el, cu ochii lui care sunt problemele. Aceasta este o cameră specializată pentru asemenea activităţi”, a explicat Laurenţiu Pandelescu.

Cum a început totul

„În 2008 criza a încercat să îmi închidă uşa în nas şi am găsit oportunitatea aceasta de a face şcoala de coşari şi de a presta activitatea de coşar. Înainte am lucrat în confecţii metalice, produceam tot ce se cheamă infrastructură metalică, suporţi pentru amplificatoare, pentru unităţi de protecţie şi siguranţă, cârlige de ancorare pe stâlpi. Din 1983 şi până în 1994 am lucrat în cadrul unei societăţi de construcţii. Eu înţeleg mult mai repede obiectivele la care ajung deoarece am cunoaşterea din perioada în care făceam construcţii”, a povestit Laurenţiu Pandelescu.

La ora actuală, Laurenţiu Pandelescu este singurul coşar atestat din Galaţi. Pentru că este un adevărat profesionist, coşarul a devenit foarte cunoscut în regiunea de sud-est a României. Are însă o nemulţumire.

„Nu am întâlnit tineri care să fie pasionaţi de această meserie de coşar. Mă străduiesc să conving un prieten care are societate să se ducă să facă şi el activitatea asta, mai am de dus tratative cu el”, a mărturisit Laurenţiu Pandelescu.

Cosar Laurentiu Pandelescu Galati

„Am grijă de patru sobe nemţeşti, de câte 80 de ani fiecare, sunt sobe Maison, de colecţie, deoarece clădirea este de patromoniu şi îmi sunt foarte dragi. Rar mai întâlnim sobă cu coroană”, a mărturisit coşarul Laurenţiu Pandelescu.

„Nu sunt coşarul acela boem, plin de funingine

„Când merg la societăţi să îmi prezint serviciile, bat la uşă şi le spun: „Azi aveţi noroc, v-a ieşit coşaru-n drum”. Lumea începe să zâmbească.

Mi-ar fi fost foarte uşor să fac ca ceilalţi, dar eu ţin cont de standardul european privind coşurile de fum. Mai există un standard privind curăţarea coşurilor de fum. Eu mă raportez la ce scriu aceste două standarde deoarece bibliografia care stă în spatele lor au la bază regulile stabilite de Franţa, Germania, Marea Britanie. Consider că este normal să ne uităm la alţii care au reguli pe care societatea le respectă. România are acel principiu „las' că merge”, sau „mă pricep eu”. De foarte multe ori m-am lovit de astfel de situaţii”, a explicat coşarul Laurenţiu Pandelescu.

Cosar Laurentiu Pandelescu Galati

Coşarul modern spune că nu se urcă niciodată pe casă, decât în situaţii speciale.

„De curând am fost la Jorăşti şi i-am recomandat clientului să dea toată tencuiala jos şi o să refacă. Pe coş erau pete de gudron. Pe partea superioară a coşului de fum se formează condens şi se scurge pe pereţi. În momentul în care găseşte o fisură între cărămizi, în interiorul podului apar acele pete pe coşul de fum. Este etapa premergătoare a unui potenţial incendiu în podul casei. Este grija mea mare pe care le-o transmit oamenilor ca să  refacă tencuiala într-o perioadă facilă, vara în mod deosebit”, a declarat Laurenţiu Pandelescu.

Cosar Laurentiu Pandelescu Galati

„Un alt mit pe care vreau să îl demontez este folosirea unor produse chimice sub formă de pastile, am fost întrebat de cineva dacă le poate băga în sobă. Sfatul meu este clar: cu mâna stângă ţii pastilele, cu mâna dreaptă suni la 112 ca să fie pompierul lângă tine ca să stingă repede casa. Pastilele acelea sunt făcute dintr-un derivat petrolier. În momentul în care el trece din solid direct în gazos, aprinde toată funinginea de pe toată lungimea coşului de fum. Este ca un fel de explozie, deoarece toată flacăra respectivă pune o presiune pe pereţii coşului de fum, iar cărămizile sunt dizlocate. Este factorul de început al unui incendiu. Nu se folosesc produse chimice. Peria metalică şi coşarul sunt cheia”, a explicat coşarul Laurenţiu Pandelescu.

Conform legislaţiei, inspecţia coşurilor de fum trebuie făcută cel puţin o dată pe an.
De fapt şi de drept curăţarea se face primăvara, după ce s-a terminat focul, ca peste vară, funinginea care rămâne în coşul de fum să nu aibă posibilitatea de a se autoaprinde. Toamna rămâne să se facă o verificare dacă nu cumva şi-a instalat vreo pasăre un cuib în coşul de fum.

Cosar Laurentiu Pandelescu Galati

„Mă urc inclusiv în pod să inspectez coşul de fum. Au fost situaţii în care i-am atras atenţia clientului că trebuie să îşi remedieze unele probleme. Toate recomandările mele nu sunt imperative, eu doar îi aduc la cunoştinţă problemele pe care le are. Că vrea să le repare, sau că nu vrea, este strict problema lui” a explicat Laurenţiu Pandelescu.

În mai puţin de o săptămână, mai multe case din Galaţi au fost făcute scrum din cauza unor coşuri de fum deteriorate şi amplasate necorespunzător faţă de materialele combustibile ale acoperişului.

„Pompierii militari au acţionat pentru localizarea şi lichidarea mai multor incendii în municipiul Galaţi şi în judeţ, incendii cauzate coşurilor de evacuare defecte. Dat fiind faptul că e doar debutul sezonului rece, recomandăm cetăţenilor să verifice coşurile de evacuare a fumului pentru a le băga în exploatare intensă pe timpul iernii. Galaţiul a avut parte de mai multe cutremure care ar putea degrada partea structurală a coşului de evacuare a fumului”, a declarat maiorul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.

De asemenea, pompierii atrag atenţia că utilizarea unor aparate alimentate cu gaze naturale neconforme din punct de vedere tehnic sau montate ilegal poate duce la evenimente extrem de grave, soldate de cele mai multe ori cu pierderi de vieţi omeneşti.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite