Ştrandul a ajuns baie comunală! Regulile minime de igienă a piscinelor nu sunt respectate
0Reprezentanţii autorităţilor sanitare spun că oamenii se pot îmbolnăvi oricând, chiar dacă se monitorizează calitatea apei. Controalele inspectorilor de la Protecţia Consumatorului au scos la iveală multiple nereguli la bazinele din Galaţi
Comisarii Protecţiei Consumatorului au efectuat în urmă cu câteva zile o serie de controale la ştrandurile din Galaţi. Îm urma acestora, au ieşit la suprafaţă multiple nereguli şi a curs cu avertismente şi amenzi.
Probleme la plaja Dunărea
Cele mai grave probleme au fost găsite la Plaja Dunărea, aceasta fiind şi singura amendată cu suma de 2.000 de lei, deoarece nu deţine în jurul bazinelor rigole cu apă clorinată, pentru dezinfectarea celor care intră sau ies din piscină.
„Amendata a fost dată pe nedrept. Nu există bazine sau piscine olimpice care să aibă de jur împrejur culuare cu apă clorinată. Asta este. Dacă ar fi undeva aşa, voi merge să văd şi voi prelua modelul", spune Neculai Zburlea, director tehnic la Gospodărire Urbană.
Restul bazinelor au primit doar avertismente pentru nedeţinerea graficelor cu indicatorii de calitate a apei. Au mai fost verificate piscinele de la Viva, Adi Toma (Pădurea Gârboavele) şi Edi Invest (din Tecuci).
În ceea ce priveşte calitatea apei din bazine şi riscul de contactare a unei boli transmisibile, reprezentanţii autorităţilor sanitare spun că riscul este major.
„Degeaba iau probe dimineaţa, dacă după-amiază intră în apă unul care nu se spală sau care are vreo boală. Oamenii pot contacta boli de piele, conjunctivite sau enterocolite, prin înghiţirea apei. Chiar şi infecţii genitale! Aceste bazine au ajuns băi comunale", spune Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
Alte nereguli constatate de inspectori arată indiferenţa crasă a administratorilor bazinelor vizavi de lege: nu este marcata adâncimea, registrul de evidenţă a calităţii apei nu cuprindea informaţiile necesare, nu există Regulament de utilizare a piscinelor, nu este stipulat numărul maxim de persoane care se pot afla simultan în apă.