Ca la români! Pacienţii au scăpat cu viaţă din situaţii limită datorită ingeniozităţii medicilor. Spitalul celor înviaţi din morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele luni, la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi au fost rezolvate mai multe cazuri limită, care au avut ecou în toată ţara. Pacienţi transportaţi la UPU aproape morţi, au plecat pe picioarele lor din spital. Inventivitatea şi tăria de caracter a unor medici au învins sistemul sanitar muribund.

Când rosteşti „spital" îţi vin în minte sărăcia, suferinţa, moartea, disperarea saloane înghesuite şi sărăcăcioase, toalete infectioase. Şi totuşi, la Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi există şi oameni care au dat mâna cu viaţa ambiţionându-se să demostrezete că se pot face miracole chiar şi cu mâna goală.

Supravieţuitorii

Sunt oameni simpli, care trec pe lângă noi pe stradă şi care nu ies cu nimic în evidenţă. Ei sunt supravieţuitorii care, la un moment dat al existenţei lor, au trăit pe linia subţire şi tăioasă dintre viaţă şi moarte. Vorbim aici despre cazurile Loredana Jalbă, Georgiana Lovin sau Nicoleta Cârjă.
Despre fiecare în parte putem spune că a ajuns la spital mai aproape de moarte decât de viaţă şi că a supravieţuit miraculos.

Poveştile înviaţilor

Loredana Jalbă (30 de ani), din Galaţi, a suferit un accident cumplit înainte de Crăciunul 2010. I-a căzut în cap o bucată din tencuiala unui bloc şi a intrat pe loc în comă. După 13 de zile petrecute în moarte clinică, timp în care medicii au pus de mai multe ori problema deconectării de la aparate, s-a produs minunea. Tânăra a deschis ochii şi a povestit experienţa unei morţi temporare.

image

„A fost îngrozitor", a povestit femeia, care a mulţumit cu lacrimi în ochi medicilor

După numai trei luni, un alt caz dramatic. O copilă de numai 10 ani, din Tecuci, a ajuns la spital cu capul zdrobit după ce a căzut peste ea un copac, în timpul unei furtuni. Viaţa ei atârna de un fir de aţă şi când nimeni nu se mai aştepta, aceasta şi-a revenit.

image

Un alt caz incredibil îl reprezintă cel al Nicoletei Cârjă, care a devenit subiect de discuţie pentru lumea medical la nivel naţonal. Femeia a venit la spital cu dureri de burtă şi a aflat uluită că este însărcinată în şase luni. Operând-o medicii au descoperit că fătul se dezvoltase între intestine, caz unic unic în România. Femeia a supravieţuit cu toate că probabilitatea decesului gravidelor în astfel de situaţii este de aproape 100%.

image

În spatele acestor cazuri dramatice, dar cu final fericit, se află mult noroc dar şi o echipă de medici care au demonstrat că nimic nu este imposibil. Şi asta în condiţiile în sărăcia a fost pe punctul de a închide care Spitalul de Urgenţă în noiembrie 2010. Nu mai avea nici măcar pansament şi ser fiziologic.

   În legătură cu aceste intervenţii chirurgicale, dr. Cătălin Grigorică, cel care a operat-o pe Loredana Jalbă, ştie când a intrat în sala de operaţie, dar nu şi când a ieşit. „A trebuit să scot din creier fragmentele respective de os, multe şi micuţe ca să pot să-i cos plaga. O chestie foarte migăloasă. Nici nu mai ştiu cât a durat operaţia. Ştiu când am intrat dar nu mai ştiu când am ieşit. Aşa se întâmplă mereu în neurochirurgie. Am mai văzut aşa ceva doar la Bucureşti într-un caz mai demult." , afirmă spune medicul neurochirurg.

image

„Mijloacele pe care le avem în dotare şi aparatura medicală nu este cea mai performantă, dar este adevărat că omul sfinţeşte locul. Doctorii au fost inventivi şi au demonstrate că se poate şi aşa", afirmă Călina Lazararovici, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

Tot medicul neurochirurg Cătălin Grigorică a intervenit decisiv şi în cazul fetei de 10 de ani din Tecuci, care avea capu strivit de un copac. Operaţia s-a desfăşurat în aceeaşi sală, în aceeaşi condiţii, iar rezultatul i-a uimit pe toţi. O altă situaţie extremă cu care s-au confruntat medicii gălăţeni a fost cazul poliţistului DPIR care s-a împuşcat în cap în timpul serviciului, în luma martie. Operaţia s-a desfăşurat contracronometru, viaţa i-a fost salvată deşi glonţul unei arme de 9 milimetri i-a traversat capul. Din păcate după câteva zile, organismul bărbatului nu a mai avut puterea să lupte.

"Ca medic eşti obligat să recurgi la artificii pentru a suplini lipsa aparaturii medicale. Inventăm, facem fel de fel de cascadorii. Se obţin rezultate bune, dar cu sacrificiu şi inventivitate. Acestea sunt nişte operaţii reuşite deşi condiţiile nu sunt cele din Viena. Succesul acestor cazuri nu are nicio legătură cu dotarea. Aici vorbim doar de munca medicilor respectivi", spune Dorel Firescu, directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

Ultimul caz celebru care a avut loc la spitalul din Galaţi, unul de-a dreptul marcant pentru lumea medicală, s-a consumat în urmă cu câteva zile când o femeie de 31 de ani a fost purta între intestine un făt cu vârsta de aproximativ şase luni, dar care era mort de două luni. Astfel de cazuri se înregistrează la sub 1% dintre sarcini, la nivel mondial.

image

„Există bine şi rău. Există ghinion şi noroc. Fără acestea nu ar exista noţiunile de minune sau miracol. Este foarte bine când lucrurile finalizate ne dau speranţă. Într-adevăr, omul a avut un rol important în acest cazuri. Să sperăm că şi condiţiile din cadrul spitalului se vor îmbunătăţi pe viitor", spune Nicolae Bacalbaşa, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite