Salvaţi istoria Galaţiului.„Poarta hanului turcesc", istorie în paragină!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Deşi declarat monument istoric acest vestigiu datând din  secolul al XIX-lea rezistă eroic indiferenţei. Monumentul a fost aproape distrus prin „restaurarea” din anii '90 care a eliminat elementele decorative clasice şi ionice.

CITEŞTE ŞI:  Salvaţi istoria Galaţiului! Cavoul doctorului Aristide Serfioti, bijuterie cioplită în piatră

Salvaţi istoria Galaţiului! Casa doctorului Aristide Serfioti se dărâmă.Lucrările de la Centrul de Afaceri i-au afectat structura de rezistenţă

Salvaţi Palatul Simion Gheorghiu, una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Galaţi

Pe strada Egalităţii la numărul 16, între două blocuri de locuinţe, se află ceea ce a mai rămas din hanul demolat în anul 1984, de către autorităţile comuniste. Este vorba de o poartă monumentală, construită din cărămidă, o poartă de acces în curtea unui vechi han, de la începutul secolului al XIX-lea, sau poate mai vechi.

De la Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Galaţi (DJCPNG), am aflat că Hanul era compus dinntr-un complex de clădiri, spaţiile de cazare fiind dispuse pe cele două laturi  ale curţii mari. Accesul principal la han se făcea printr-o poartă monumentală din strada Egalităţii existând un acces secundar şi prin “Uliţa de lângă mal”, devenită ulterior , strada Cuza Vodă.

   Foto din arhiva Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi

image

"Influenţa otomană, puternic înrădăcinată în societate, în perioada domniilor fanariote, când işlicul, giubeaua, turbanul şi papucii constituiau moda vestimentară, s-a făcut simţită şi în domeniul construcţiilor civile în care erau incluse şi hanurile", spune Marius Mitrof.

Descrierea monumentului

Poarta de han, martor mut al vieţii tumultoase a schelei Galaţilor de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, începutul secolului al XIX-lea, are o arhitectură specifică acelei perioade, materialul de construcţie folosit fiind cărămida, ceea ce denotă că era un han cu pretenţii, în care cei care erau găzduiţi trebuiau să se simtă în siguranţă. Intrarea principală este sub forma unei arcade cu arhivoltă.

Elemente decorative, reprezentând astrul zilei, se regăsesc de o parte şi de alta a arcului subînălţat. Olane acopereau cornişa profilată de la partea superioară, iar în zid se află câte o pereche de pilaştri în stil ionic, dispuse de o parte şi de alta a intrării.

image

Deasupra acoperişului se află două coloane ale căror capete superioare sunt acoperite cu olane. Tot pe acoperiş, situat pe axul arcadei, se află al cincilea stâlp, care, în prezent este parţial distrus.

 În repertoriul hanurilor din Moldova, din secolul al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, este cuprins şi cel din Galaţi de pe strada Egalităţii.
 Lucrările şantierului pentru construirea noilor blocuri în perioada 1982-1984, au necesitat demolarea caselor din împrejurimi şi a însăşi construcţiei din curtea căreia servea ca mijloc de acces, poarta rămânând astfel, izolată şi degradată.

Salvaţi istoria Galaţiului. Clădirea „Pescăriilor Statului", sortită ruinei

Cum să distrugi un monument

În anul 1982, un muncitor constructor neglijent care manipula un utilaj al şantierului, a demolat o parte din zidul în care era prinsă poarta; în anul 1984 s-a demolat toată construcţia, după care au existat unele încercări nereuşite de restaurare.

Pentru salvarea acestei porţi de han autorităţile locale au încercat să intervină pentru restaurarea ei. A fost elaborat în acest sens un proiect de către arhitectul Liviu Durbacă, având calculul de rezistenţă al inginerei Silvia Georgescu.      

Proiectul prevedea şi amenajarea spaţiului din spatele porţii, transformarea lui într-un loc de odihnă şi relaxare.

Lucrările de restaurare au început în anul 1995, fiind încredinţate pentru execuţie S.C. "Construcţii şi reparaţii" S.A. (desprinsă din fostul RACRAL). Ele au demarat  foarte greu, fiind în cele din urmă abandonate.

"A fost completat doar zidul cu cărămidă subţire, de o structură asemănătoare cu a monumentului, şi s-au tencuit pereţii. Firidele exterioare au rămas neterminate, iar ornamentaţia nu a mai fost efectuată. Nici parcul propus nu a fost amenajat. Din păcate, în acest stadiu se află şi în prezent poarta fostului han de la începutul secolului al XIX-lea, singura care a scăpat ca prin minune de bombardamentele la care a fost supus Galaţiul în cel de-al doilea război mondial", ne-a precizat Marius Mitrof.

Salvaţi istoria Galaţiului! Cavou roman sub ghena de gunoi

Consulatul Turciei, interesat de "poartă"

Prin anul 2007, Consulatul Turciei de la Constanţa solicită Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Galaţi, date despre acest monument istoric, în vederea finanţării de către statul turc a restaurării Porţii de han. Instituţia românească a salutat iniţiativa consulatului şi a comunicat datele solicitate. Nu se cunoaşte din ce motiv proiectul nu s-a putut materializa.

 În anul 2009, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Galaţi, în virtutea atribuţiilor stabilite de actele normative care îi reglementează activitatea, a înaintat mai multe adrese atât proprietarului acestui monument, Primăria Galaţi, pentru a se implica, în calitate de proprietar, în restaurarea fidelă, conservarea şi valorificarea acestui monument, cât şi Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional pentru a sprijini financiar valorificarea acestui bun de patrimoniu.

Primisiuni de restaurare

"Conştienţi de potenţialul turistic pe care îl are acest monument istoric, noi nu am abandonat ideea valorificării din punct de vedere al turismului cultural al acestuia şi ne-am propus pentru anul 2011 să continuăm demersurile făcute pe lângă primărie şi o restabilire a unei relaţii durabile, culturale, cu Consulatul Turciei", a încheiat consilierul DJCPNG.

Clădiri monument-istoric ce amintesc de parfumul târgului de altădată: Casa Balş a fost clădită de meşteri levantini

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite