Scandalos! Deşi au Dunărea lângă ei, gălăţenii vor plăti de zece ori mai mult pe apă în 2011
0Compania Naţională „Apele Române" a majorat tariful apei brute din Dunăre de la 5,11 lei la 50 de lei pe mia de metri cubi.Nu se ştie deocamdată care va fi preţul apei livrată populaţiei pentru că în prezent se poartă negocieri pe marginea acestuia între ArcelorMittal Galaţi şi SC Apă-Canal.
Prin hotărârea 1202/2010, Guvernul României a decis să scumpească de 10 ori preţul apei.
Documentul prevede actualizarea tarifelor pe care Compania Naţională Apele Române le percepe pentru apa de Dunăre, de râu sau de adâncime, de care dispune gratis, din natură şi, fără a o supune vreunui tratament, o vinde distribuitorilor de apă potabilă din ţară.
Obligaţi de practica europeană
Culmea este că justificarea creşterii tarifului la apă nu are la bază parametri economici.
„Noi nu facem decât să ne supunem practicii europene. Diferenţe la preţul apei vor fi doar în ceea ce priveşte utilizarea apei de către consumatori", ne-a declarat Dan Buruiană, purtătorul de cuvânt al Direcţiei „Apele Prut" Iaşi.
Astfel, preţul apei de adâncime creşte cu aproape 30 la sută, de la 44,74 de lei pe mia de metri cubi la 57,52 de lei pe mia de metri cubi, iar tariful apei de Dunăre urcă de 10 ori, de la 5,11 lei pe mia de metri cubi la 50 de lei pe mia de metri cubi!
"Există un mecanism economic în domeniu apei, care este stabilit de către Guvern. Nu se stabileşte nimic la nivelul nostru. Noi doar primim actul, hotărârea şi suntem obligaţi să o punem în aplicare. Nu avem nicio legătură cu această majorare, de 10 ori", susţine, la rândul său, Aurica Ciornei, inginerul-şef de la Sistemul de Gospodărire a Apelor din Galaţi.
Consumatorii, buni de plată
În momentul de faţă, nu se ştie cu exactitate cu cât se va majora preţul apei furnizate gălăţenilor.
Reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi, proprietarul pompelor de la Priza Dunării, care livrează apa preluată de la Apele Române către SC Apă Canal, au refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect.
Câteva detalii despre ce ne aşteaptă în următoarea perioadă în privinţa facturii la apă potabilă ne-a oferit furnizorul acesteia.
„Arcelor Mittal ne-a cerut 124 de lei pe mia de metri cubi, faţă de 40 lei mia pe metri cubi cât plătim în prezent. Este foarte mult. Noi la negocieri vom cere preţul de 74,5 lei mia pe metri cubi, pentru că şi aşa preţul este aproape dublu. Această hotărâre a fost luată în mod intenţionat pentru a distruge agenţii economici şi a aduce prosperitate Apelor Române. Din păcate, tot populaţia va avea de suferit", ne-a declarat Gelu Stan, directorul SC Apă-Canal.