Ei stau la mila statului pentru o proteză salvatoare care întârzie cu anii
0Mii de oameni din Galaţi, Vrancea, Brăila şi Buzău sunt, de ani, pe listele de aşteptare .Cele mai vechi cereri au fost depuse au fost depuse în urmă cu doi ani. Au prioritate copiii, urgenţele chirurgicale, dar şi cei care solicită aparate cu oxigen sau laringofoane.
Mii de oameni din judeţele Galaţi, Vrancea, Buzău şi Brăila plătesc infirmitatea cu luni şi chiar ani de aşteptare. Calea către obţinerea unui dispozitiv medical este una extrem de anevoioasă, în condiţiile în care fondurile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate sunt limitate, iar pe listele de aşteptare figurează cereri vechi şi din luna aprilie a anului 2008.
Coşmarul lui Tone Nica
În Vrancea, nu mai puţin de 1322 de oameni sunt într-o astfel de situaţie. Bugetul alocat în 2010 pentru dispozitive medicale a fost în valoare de 1.001.000 lei şi s-a epuizat deja.
Printre bolnavii a căror viaţă normală depinde de obţinerea unui dispozitiv medical se numără şi focşăneanul Tone Nica (59 ani).
Urechea dreaptă i-a creat probleme de mic copil, însă în urmă cu doi ani, la vârsta de 57 de ani, situaţia s-a agravat şi a fost nevoit să se opereze. La prima vedere, părea o intervenţie banală care l-ar fi ţinut pe patul de spital maxim o săptămână. Însă, complicaţiile nu au întârziat să apară, iar focşăneanul vesel, activ şi plin de viaţă s-a transformat într-un bolnav irecuperabil.
Nu se mai poate deplasa fără ajutorul bastonului sau al dispozitivului de mers, iar vorbirea i-a fost de asemenea afectată. Cât despre ureche dreaptă, supusă intervenţiei chirurgicale, aceasta este pur şi simplu „moartă”.
„Nu aud deloc cu urechea dreaptă, chiar dacă anul trecut am făcut cea de-a doua operaţie. Mă descurc foarte greu, mai ales că nu pot merge pe stradă fără ajutorul soţiei mele”, povesteşte Tone Nica.
Omul a solicitat o proteză auditivă la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. A depus dosarul la începutul lunii ianuarie a acestui an, însă probabilitatea de a obţine aparatul până la sfârşitul lui 2010 este minoră.
„Mi s-a spus că sunt trecut pe lista de aşteptare, deoarece sunt foarte multe persoane care au depus cereri pentru obţinerea unei proteze auditive, iar unii dintre ei aşteaptă încă din anul 2008. În plus, nu o primesc gratuit, trebuie să contribui şi eu cu aproximativ 600 de lei”, mărturiseşte bărbatul.
La Galaţi, 1000 de cereri
Moda listelor de aşteptare pentru tratament a luat amploare şi la Galaţi. În timp ce la Spitalul Judeţean bolnavii de cancer aşteaptă câte două luni pentru a intra la Radioterapie, la Casa de Asigurări de Sănătate lista de aşteptare pentru proteze a se apropie de poziţia 1.000.
În fruntea listei de aşteptare de la Galaţi se află protezele auditive (496 de cereri), urmate de cererile pentru scaune rulante - 191 de gălăţeni, iar pe locul trei se află protezele pentru membre inferioare sau superioare -79 de cereri.
La Vrancea, lista este dominată de dispozitivele folosite în intervenţii chirurgicale (594 solicitări), urmate de protezele auditive (154 de cereri)
Nu mai sunt bani pentru proteze
Autorităţile spun că ar rezolva problema, dar bugetul a fost deja epuizat şi alţi bani nu mai vin anul acesta.
„Avem pe lista de aşteptare pentru dispozitive de protezare un număr de 984 de cereri. Pentru rezolvarea acestei probleme avem nevoie de 1.018.305 lei. Este clar că până la sfârşitul aului nu vom face rost de aceşti bani. Nu vom avea bani nici pentru diferite piese de protezare”, spune Olimpia Buzia, directorul CAS Galaţi.
„Majoritatea aparatelor sunt date gratuit pacienţilor, însă cele mai sofisticate sunt şi mai scumpe, iar beneficiarii trebuie să achite şi ei o parte din sumă”, declară Iustina Micu, purtător de cuvânt la CAS Vrancea.