ArcelorMittal sfidează în continuare legea
0Garda de Mediu a amendat combinatul cu 100.000 de lei, după ce a constatat încălcarea normelor de depozitare a deşeurilorÎn timpul controlului derulat săptămâna aceasta la ArcelorMittal, Garda de Mediu a descoperit 135.000 de tone de deşeuri depozitate necorespunzător în Uzina Cocso-Chimică 2.
Depozitările necontrolate reprezintă cea mai gravă problemă de mediu pe care o are ArcelorMittal Galaţi după oprirea bateriilor de cocsificare. Asta au concluzionat comisarii de mediu în urma controalelor derulate pe platforma siderurgică.
„Miercuri am dat o amendă de 100.000 de lei pentru că am descoperit 135.000 de tone de şlam depozitate necorespunzător", a declarat Mihai Turcu, comisarul şef al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Galaţi.
Încă două amenzi pentru combinat
După închiderea Uzinei Cocso Chimice (UCC), poluarea generată de ArcelorMittal s-a redus cu 60%. Însă, comisarii de mediu continuă să depisteze nereguli ca urmare a neîndeplinirii măsurilor asumate de administraţia combinatului prin autorizaţia integrată de mediu.
„Au fost depistate defecţiuni repetate la separatorul centrifugal de ape uzate, motiv pentru care iazul Cătuşa este colmatat. Pata galbenă de pe iaz se poate vedea de pe drumul naţional Galaţi-Tecuci. A fost suspendată şi activitatea de decolmatare a Lacului Mălina nord", a adăugat Turcu.
Exploatarea haldei de zgură se face în continuare necorespunzător, chiar dacă ArcelorMittal este obligat să ducă deşeurile în Valea Lupului.
Pentru aceste nereguli, Garda de Mediu a mai aplicat, în acest an, două amenzi în valoare totală de 150.000 de lei.
Potrivit autorizaţiei de mediu, în 2009, combinatul a avut de îndeplinit 60 de măsuri, dintre care 34 au termen în decembrie.
„După închiderea bateriilor de cocsificare, cele 15 măsuri care vizau UCC-ul au devenit caduce, însă s-au trasat măsuri de punere în siguranţă a instalaţiilor. În general, combinatul a respectat aceste decizii", a precizat Turcu.
Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al combinatului, nu a dorit să comenteze stadiul măsurilor din autorizaţia integrată de mediu.
ONG-urile acuză combinatul de lipsă unui dialog
ONG-urile de mediu îi acuză pe reprezentanţii ArcelorMittal de lipsa comunicării şi că au tratat cu dispreţ problemele de mediu.
„Este evident că nu au dat doi bani pe ceea ce şi-au asumat în autorizaţia de mediu. Înţeleg că oferă locuri de muncă, însă nu în orice condiţii", a declarat Ioan Zamfir, reprezentantul asociaţiei Prietenii Pământului.