FOTO VIDEO Cum ne batem joc de fondurile europene! Un milion de euro, irosit din cauza nepăsării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laboratorul de analiza apei de la Bordeşti este nefuncţional  Foto: Ştefan Borcea
Laboratorul de analiza apei de la Bordeşti este nefuncţional  Foto: Ştefan Borcea

Un laborator de analiză a apei, complet utilat cu aparatură performantă din banii Uniunii Europene, este nefuncţional de cinci ani în comuna Bordeşti, pentru că nu s-a putut angaja un laborant.

Uniunea Europeană (UE), prin Programul SAPARD, a sprijinit financiar construcţia unui laborator ultramodern de analiză a apei unic în judeţul Vrancea. Este vorba despre o investiţie de un milion de euro, care a fost făcută în cadrul unui proiect de modernizare a sistemului de alimentare cu apă.

Construirea laboratorului a început în urmă cu şase ani, iar în 2008 s-a inaugurat noua clădire. De atunci, aparatura din comuna Bordeşti zace sub cheie, în cutii, iar imobilul este în pericol să se degradeze, după ce apa a început să se infiltreze prin tavan şi la baza clădirii.

Tot acolo există şi un sistem de telecomunicaţii pentru monitorizarea de la distanţă a alimentării cu apă a comunei, prin antene satelit, care avertizează asupra eventualelor defecţiuni, dar şi acest sistem este nefuncţional. Inaugurarea din 2008 s-a petrecut în plină campanie electorală.

NICIUN VINOVAT PENTRU NEPĂSARE

Actualul primar al comunei, care se afla în acelaşi post în momentul demarării investiţiei, dar care a avut o întrerupere a mandatului în perioada 2008-2012, spune că laboratorul a rămas nefuncţional din cauză că nu s-a găsit înţelegere pentru angajarea unui laborant care să se ocupe de analiza apei.

„Cel care a deţinut această funcţie înaintea mea mi-a spus că, din cauza blocării angajărilor în sectorul public, nu a putut să facă nimic. Am cerut Prefecturii Vrancea să ne aprobe deblocarea unui post de laborant, pentru că altfel putem spune că s-au cheltuit bani europeni degeaba. Aici avem toate instalaţiile necesare pentru examenul apei potabile şi am putea să facem analize şi pentru celelalte comunităţi din jurul nostru, pentru a nu mai fi nevoiţi să mergem să facem controlul calităţii apei tocmai la Focşani“, a declarat Gheorghe Tătaru, primarul comunei Bordeşti. 

Pe de altă parte, fostul primar al comunei, Vasile Moldoveanu, consideră că investiţia în laboratorul de analiză a apei a fost inutilă, pentru că priorităţile erau altele în comună.

„Eu aş fi băgat bani într-un foraj de mare adâncime, nu într-un laborator. A trebuit să recepţionez lucrarea la trei săptămâni după ce am fost ales primar şi am fost la un pas de a nu semna actele, pentru că laboratorul nu era prevăzut cu încălzire, nici calorifere, nici sobă şi echipamentele au de suferit pe frig. În plus, în toţi anii aceştia, Guvernul mi-a interzis să angajez un inginer chimist“, a declarat Vasile Moldoveanu.

Localnicii spun că au fost încântaţi când comuna lor a fost aleasă pentru realizarea acestui proiect, dar acum sunt dezamăgiţi că investiţia a fost lăsată pradă degradării.

„Este păcat că s-au băgat aşa mulţi bani şi nu s-a întâmplat nimic. Nu cred că cei de la Uniunea
Europeană ştiu adevărul despre faptul că nu funcţionează, că nu ar lăsa lucrurile aşa“
, a declarat Mircea Georgescu, localnic.

Oamenii mai spun că, într-adevăr, este nevoie de un asemenea laborator.

„La noi, calitatea apei nu este tocmai bună. Sunt probleme la filtrul decantor şi din cauza asta mi s-a înfundat maşina de spălat, dar şi instalaţiile din casă. Eu locuiesc chiar peste drum de acest laborator şi, dacă ar fi funcţionat, aş fi aflat adevărul despre calitatea apei“, a spus şi Lenuţa Codrea, tot din aceeaşi localitate.

CÂŢI BANI S-AR FI ECONOMISIT

Monitorizarea calităţii apei este făcută, în acest moment, de către Direcţia de Sănătate Publică Vrancea, contra cost. Astfel, analiza lunară constă în proba fizico-chimică a apei, care costă 115 lei, şi cea microbiologică, pentru care Primăria Bordeşti plăteşte 175 de lei pe lună. La aceste preţuri se adaugă cheltuielile de deplasare până la Focşani a unui angajat al Primăriei.

Potrivit calculelor făcute de contabilul Primăriei, dacă laboratorul de la Bordeşti ar fi fost funcţional, instituţia administraţiei locale ar fi economisit, în ultimii patru ani, circa 30.000 de lei. Mai mult decât atât, laboratorul ar fi deservit şi alte localităţi din zonă, ceea ce ar fi atras venituri la bugetul local.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite