Satele care bat oraşele la terenuri de sport. În timp ce ruralul a atras bani europeni, la oraş baza e bugetul local

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baza sportivă de la Cîrligele a fost inaugurată în 2020
Baza sportivă de la Cîrligele a fost inaugurată în 2020

În municipiul Focşani nu s-a construit nici măcar un singur teren de sport în ultimii 30 de ani, iar  singura investiţie care se prefigurează trenează de patru ani.

În această perioadă, în care primăriile cu greu îşi găsesc surse de finanţare, şansa de dezvoltare este accesarea fondurilor europene. Autorităţile locale din mai multe comune au accesat fonduri europene pentru investiţii în dezvoltarea comunităţilor, printre acestea aflându-se şi construirea de baze sportive moderne.

Spre deosebire de investiţiile care se derulează cu fonduri publice, unde începi o lucrare şi nu ştii dacă o mai termini, în cazul de faţă lucrările au decurs foarte repede.

Terenurile cu covoare sintetice au fost amplasate, în general, în curţile unităţilor de învăţământ, iar elevii vor beneficia din plin de ele, chiar dacă suntem în pandemie. 

Comuna Vulturu are nu mai puţin de trei astfel de terenuri în aer liber, care oferă practicanţilor de sport siguranţă maximă.

„Prin Grupul de Acţiune Locală Siretul Verde am accesat fonduri pentru construirea a trei terenuri de sport împrejmuite, cu gazon artificial. În comuna Vulturu, terenul este folosit de copiii de la şcoală, cel de-al doilea teren este în cartierul Becali, pentru că aici este foarte mult tineret, dar şi mulţi copii, astfel că se impunea un teren de sport în zonă. Mai avem un teren de sport la Hînguleşti, unde sunt peste 150 de copii”, ne-a declarat Nicuşor Păduraru, primarul comunei Vulturu.

Şi comuna Garoafa a implementat un proiect în premieră pentru localitate, respectiv construirea a două terenuri de sport cu gazon artificial şi instalaţie de nocturnă.

FOTO: La sate se joacă fotbal şi în noctiună  

teren sport

Acestea sunt amplasate la Şcoala Generală din Ciuşlea şi alta la şcoala din Garoafa. Dimensiunea spaţiului de joc este de 42x20 de metri, prin urmare bazele fiind ideale pentru practicarea unor competiţii sportive.

De asemenea, un teren de sport în aer liber este şi la Şcoala centrală din Vînători, iar în comuna Rugineşti există un teren de sport, multifuncţional, pe care se vor putea practica sporturi individuale, precum handbal, volei, baschet, tenis de câmp.

Anul trecut, şi în comuna Cîrligele, campioana fondurilor europene din Vrancea, a fost construit un teren de minifotbal, cu gazon sintetic, împrejmuire şi instalaţie de iluminat. Finanţarea pentru investiţie a fost asigurată cu fonduri europene obţinute prin intermediul Grupului de Acţiune Locală ”Valea Rîmnicului”.

Tot prin finanţare de la GAL, în comuna Cîmpuri se construiesc două terenuri de minifotbal în aer liber, în satele Cîmpuri şi Feteşti.

Exemple de acest fel sunt mult mai multe, iar autorităţile de la Focşani, municipiul reşedinţă al judeţului Vrancea, ar trebui să ia exemplu, întrucât în 30 de ani nu au reuşit să construiască nici măcar un singur teren de sport. 

Primăria Focşani are un proiect privind construirea a trei terenuri de tenis, dintre care unul acoperit şi două terenuri multifuncţionale.

Spre deosebire de localităţile rurale, care au atras fonduri europene, Primăria Focşani va cheltui două milioane euro de la bugetul local pentru investiţia amintită, însă lucrurile se mişcă greu. Demarat în anul 2017, proiectul a fost scos la licitaţie abia în 2019, iar în martie 2020 i s-a predat constructorului amplasamentul pentru demararea investiţiei. Firma care se va ocupa de construirea bazei sportive a demarat investiţia abia pe finalul lunii noiembrie şi a abandonat-o o lună mai târziu, din cauza vremii nefavorabile. Dacă s-ar fi lucrat constant, întreaga bază sportivă ar fi fost gata până acum.

Vă mai recomandăm:

Cum a crescut de peste cinci ori valoarea lucrărilor pentru construcţia unor terenuri sportive în Focşani

Ce investiţii pregăteşte Primăria Focşani pentru amatorii de sport. Campusul şcolar, pentru care s-au cheltuit 100.000 de euro, abandonat

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite