Români cu care ne mândrim. Mihai Panaitescu, designerul auto din Focşani care a cucerit lumea maşinilor cu talentul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Panaitescu are 28 de ani şi este deja un nume în industria designului auto, în cartea sa de vizită fiind bifate companii importante din lume pentru care a lucrat, printre care se numără Peugeot, Toyota, Maserati sau Lotus.

În anul 2007, la doar 21 de ani, Mihai Panaitescu reuşea să-i uimească pe specialiştii din domeniu, la una dintre cele mai importante competiţii de lume de design auto.

Mihai a câştigat atunci primul loc la „Peugeot Design”, cu modelul „Flux”, acest lucru propulsându-l în lumea mare a creatorilor de modele auto.

Practic, povestea de succes a lui Mihai Panaitescu a început imediat după ce a finalizat cursurile Liceului de Arte „Gheorghe Tattarescu”, din Focşani, în anul 2005, acesta urmând apoi cursurile Universităţii de Arte din Bucureşti, la Facultatea de Design Industrial din Bucureşti.

„Eram pasionat de designul auto încă de mic, de pe la vreo opt ani, după ce am văzut la televizor un domn care desena cu multă pricepere maşini. Este meseria pe care am vrut să o fac pentru că îmi plăceau maşinile şi eram înnebunit să desenez tot felul de modele. La Bucureşti, am studiat designul industrial timp de un an, dar mi-am dat seama că nu este ceea ce-mi doream şi am aplicat pentru burse în străinătate", povesteşte designerul focşănean.

Italia, a doua patrie

Ulterior, Mihai a fost admis cu notă maximă la Institutul European de Design de la Torino, unde a studiat timp de doi ani. Acolo a avut şi primul job, la Pininfarina şi tot în Italia a fost implicat în proiectul privind temele stilistice pentru viitoarele modele Maserati. Pe parcursul studiilor a  bifat şi o perioadă de stagiu de câteva luni la Tokyo, la celebra companie japoneză Toyota.

Designerul i-a cucerit cu talentul său şi pe americani, modelele sale Boston Bullet şi Chicago Red fiind extrem de apreciate, cu primul dintre ele obţinând şi marele premiu la un concurs.

„Am lucrat puţin pentru fiecare proiect şi m-am inspirat din istoria automobilistică americană, din automobilele lor clasice, vechi, cunoscute ca Hot Rods. Le-am creat din plăcere, ca un hobby”, spune cu modestie Mihai despre premiul in America care i-a adus şi ceva bănuţi în cont.

În 2009, Mihai Panaitescu a fost angajat de producătorul britanic de automobile Lotus Cars, punându-şi serios amprenta asupra noilor modele de maşini cu care firma sa a fost prezentă la numeroasele prezentări auto din lume.

I-ar place să conducă Duster

În urmă cu trei ani, Mihai ne-a mărturisit că dintre mărcile Dacia cel mai mult îi place Logan şi Duster, având cuvinte de laudă pentru designerii uzinei Renault. "Mi-a plăcut dintotdeauna Loganul, iar daca aş veni în ţară poate aş cumpăra un Duster. Dacă ar fi mai ieftin", a spus Mihai Panaitescu.

În prezent, Mihai este fondator împreună cu un alt partener al unei firme de „coachbuilding” (caroserii), Ares Carrozzeria Modena, în Italia.

Tânărul spune că în meseria sa, pe lângă calitatea grafică şi caracterul inovator al lucrărilor sale, contează foarte mult şi inspiraţia, pe care şi-o ia din tot ceea ce-l înconjoară.

Munca la companie îi ocupă aproape tot timpul, dar spune că şi satisfacţiile sunt pe măsură, atât cele profesionale, dar şi cele materiale.

„Nu pot să-şi spun câţi bani câştig, dar pot să spun că un designer auto de vârsta mea din Europa sau America este retribuit cu 40.000-50.000 de euro/an", ne dă câteva indicii Mihai.

În afară de maşini, Mihai spune că ar fi interesat în viitor de o colaborare în industria filmelor SF, cu condiţia să-şi facă timp pentru acest lucru, mai cu seamă că din pasiunea sa pentru concept art s-au născut şi câteva modele cu maşinăriile viitorului. Mihai nu exclude în viitorul mai îndepărtat o revenire în ţară, având de gând să-şi deschidă o firmă de design auto.

Mai puteţi citi:

Românul care a ajuns un matematician strălucit în SUA

Stabilit în America, Nero Budur (37 de ani) este cercetător în domeniul geometriei algebrice. Matematicianul român a reuşit să-şi ia doctoratul la 26 de ani.

Cei mai frumoşi români. Doina Stratton-Andrieş a înfiinţat o bibliotecă şi un muzeu oferite gratis comunităţii

„Adevărul“ continuă campania „Cei mai frumoşi români“ şi vă spune povestea Doinei şi a soţul ei englez, Mike. Cei doi şi-au câştigat întregul respect al oamenilor din satul vrâncean Şerbeşti, punând bazele unei biblioteci care are astăzi peste 4.000 de volume.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite