„Protectorii”  pădurilor din Vrancea confirmă: „Codrul e frate cu toporul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii patru ani, atât din pădurile păzite, cât mai ales cele nepăzite s-au tăiat ilegal peste 13.000 de metri cubi de arbori.

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare Vrancea spun că tăierile ilegale de arbori au luat amploare în perioada 2009-2013.

Astfel, pe raza judeţului Vrancea, în suprafeţele de pădure proprietate privată fără pază asigurată s-a constatat un volum al arborilor tăiaţi ilegal de 9867 de mc, cu o valoare a pagubelor de 2,3 miioane de lei, bani care au fost imputaţi atât proprietarilor, care nu au contracte de pază, cât şi infractorilor.

„Datorită situaţiei materiale precare, proprietarii nu au solicitat asigurarea servicilor silvice, inclusiv paza pădurii, cu o structură silvică autorizată. Astfel, o parte din suprafeţele de pădure sunt ameninţate cu defrişarea. Zonele cele mai vulnerabile în ceea ce priveşte tăierile ilegale de arbori şi sustragerile de material lemnos sunt pe raza comunelor Cîmpuri, Mera, Rugineşti, Tîmboieşti, Boloteşti, Vîrteşcoiu, Broşteni şi Soveja”, spune într-un raport Alexandru Lefter, directorul ITRSV Vrancea.

Potrivit acestuia, lemnul reprezintă principala sursă de venit a sărmanilor din zonele amintite şi din cauza aceasta oamenii vând lemne să supravieţuiască.

O altă cauză este cea a lipsei simţului proprietăţii, motivat de faptul că suprafeţe de pădure au fost înstrăinate în cele mai multe cazuri după punerea în posesie.

image

În fine, o a treia cauză este reprezentată de dorinţa unora de înavuţire, după ce au cumpărat păduri de la alte persoane şi le exploatează acum în mod ilegal.

De asemenea, ITRSV a constatat că se fură şi în pădurile păzite, în acelaşi interval 2009-2013 volumul arborilor tăţaţi ilegal fiind de 3308 mc, cu o valoare a pagubelor de 1,03 milioane de lei.

În raport nu am citit însă niciu rând despre marile firme care exploatează lemne, uneori lăsând pădurile goale, firme care strică şi drumurile acelea puţine pe care le mai avem. 

Mai puteţi citi:

Hoţi de lemne, opriţi cu focuri de armă de poliţişti

Curtea de Conturi acuză edilii din Tănăsoaia de fals în împroprietărirea „moşierului” Gică Duţă cu 1423 de hectare de pădure

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite