Oprişan se implică în scandalul agricultorilor datori la sănătate acuzând Camera de Conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oprisan acuza lipsa de profesionalism a functionarilor Cameriei de Conturi
Oprisan acuza lipsa de profesionalism a functionarilor Cameriei de Conturi

Ca urmare a faptului că un număr de aproximativ 6.000 de agricultori au primit decizii de impunere la plată a contribuţiei de asigurări de sănătate din partea Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, seful CJ Vrancea a dispus o analiză din care a rezultat faptul că doar 16 persoane, din cele 6.000 sunt în situaţia de a plăti respectivele contrubuţii.

Oprisan sustine ca faptul că CAS Vrancea a impus plata unor contribuţii către toţi cei 6.000 de agricultori se datorează unei greşeli a Camerei de Conturi Vrancea, care va trebui remediată în regim de urgenţă.

"În urma analizei făcute de consilierii juridici din aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean Vrancea a rezultat următoarele:

1. Prin Protocolul încheiat între CNAS şi ANAF în anul 2007 şi prin actul adiţional nr. 1 la acest protocol din anul 2009, ANAF s-a obligat să predea CNAS de două ori pe an baza de date cu privire la veniturile persoanelor care realizează venituri din agricultură şi silvicultura care sunt impozabile conform Legii nr. 571/2003.

2. Conform actului adiţional - anexa 1, pentru venituri din activităţi agricole, ANAF trebuie să furnizeze venitul net estimat pe baza datelor înregistrate în Declaraţia 221.

3. În formularul Declaraţiei 221 „privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit” tipurile de activităţi sunt:

• cultivarea şi valorificarea florilor în sere şi solarii şi/ sau în sistem irigat
• cultivarea şi valorificarea legumelor şi zarzavaturilor în sere şi solarii şi/ sau în sistem irigat
• cultivarea şi valorificarea arbuştilor
• cultivarea şi valorificarea plantelor decorative
• cultivarea şi valorificarea ciupercilor
• exploatarea pepinierelor viticole
• exploatarea pepinierelor pomicole.

Subliniez faptul că în formularul Declaraţiei 221 este înscris „exploatarea pepinierelor viticole” şi nu exploatarea plantaţiilor viticole. Ori, pepiniera reprezintă terenul rezervat pentru înmulţirea şi formarea plantelor care nu aduce venit proprietarului din exploatarea produsului finit, respectiv struguri", se arata in precizarile facute de presedintele ConsiliuluiJudetean.

Potrivit lui Marian Oprisan, lista persoanelor care trebuia furnizată de ANAF şi pentru care Curtea de Conturi trebuia să oblige CAS la emiterea deciziilor de impunere era lista persoanelor care au completat şi depus Formularul 221, după cum urmează:în anul 2009 – 3 persoane, în anul 2010 – 2 persoane, în anul 2011 – 5 persoane, în anul 2012 – 6 persoane.

Mai mult, printre cele 6000 de persoane, aproximativ 1700 de persoane aveau de plata sume mai mici de 40 lei care, potrivit art. 178 din Codul de procedură fiscală aprobat prin OG nr. 92/2003, republicat, se anulează.

"Diferenţa de la 16 la 6000 de persoane cărora li s-au emis decizii de impunere este rezultatul unei erori cauzate de lipsa de profesionalism a celor care au solicitat sau au furnizat informaţiile, respectiv inspectorii de la Camera de Conturi Vrancea care au solicitat DGFP Vrancea baza de date rezultată în urma depunerii formularului 205 şi nicidecum a formularului 221. Ceea ce li se întâmplă celor 6.000 de agricultori din judeţul Vrancea este absolut regretabil şi arată, încă o dată, faptul că unele instituţii ale statului sunt blocate de funcţionari care fie îşi fac treaba cu superficialitate, fie au ca singur scop al activităţii lor impunerea de plată indiferent dacă aceste impuneri sunt conforme cu legea sau nu.Le recomand tututor celor 6.000 de agricultori vrânceni care au primit impuneri de plată de la CAS Vrancea să le conteste imediat în instanţă, formularele necesare acestei proceduri găsindu-se la sediile tuturor primăriilor din judeţul Vrancea", mai subliniaza Marian Oprisan.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite