Mediatoarea din Focşani care vrea să-i împace pe oameni înainte de a ajunge la judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camelia Hristea este vicepreşedinte al Corpului Mediatorilor Vrancea
Camelia Hristea este vicepreşedinte al Corpului Mediatorilor Vrancea

Legea Medierii nu a prins deloc în Vrancea, deşi au fost create condiţiile aplicării ei. În acest timp, instanţele nu mai fac faţă numărului mare de dosare aflate pe rol. De la intrarea legii medierii în vigoare, în martie 2010, foarte puţini vrânceni au apelat la împăcărea amiabilă.

Camelia Hristea, vicepreşedinte al Corpului Mediatorilor din Vrancea, spune că din anul 2006, de la crearea acestei noi meserii, de mediatori, care avea ca scop degrevarea instanţelor, lucrurile nu au evoluat deloc în acest domeniu, iar sălile de judecată sunt, din contra, mai populate.

Numai în anul 2014 s-a înregistrat pe rolul Tribunalului Vrancea şi al judecătoriilor din raza sa teritoriala un număr total de 33.535 cauze noi, în condiţiile în care la începutul anului 2014 existau în stoc 12.521cauze nesoluţionate. Prin urmare, încărcătura pe judecător este destul de mare, în jur de 1000 de dosare pe an, lucru care nu s-ar fi întâmplat dacă legea medierii şi-ar fi atins scopul.

O cauză ar putea să fie şi faptul că  nu s-a făcut destulă publicitate legii pentru ca oamenii să înţeleagă suficiient avantajele medierii. Un prim avantaj ar fi timpul redus de rezolvare a conflictului şi o procedură mult mai simplă, ştiindu-se că în instanţă un proces civil sau de natură comercială poate dura chiar şi ani.

Din acest motiv,  Camelia Hristea şi-a propus introducerea unui proiect pilot care dacă va funcţiona la Vrancea ar putea fi preluat ca model şi în ţară.

Mediatoarea încearcă să convingă autorităţile locale să sprijine acceptarea câte unui mediator în fiecare comună din judeţ, astfel încât conflictele dintre cetateni, în special cele de natură funciară, să nu mai ajungă în tribunale, ci să se rezolve pe cale amiabilă, prin mediator.

Mediatorii vor de asemenea să colaboreze cu avocaţii pentru conflictele ce nu pot fi rezolvate prin mediere.

“Mi-am propus să încheiem un protocol cu Consiliul Judeţean, Instituţia Prefectului, Asociaţia Comunelor prin primării, Poliţia Vrancea, care să se deruleze pe o perioadă de 5 ani. În acest timp se vor face acţiuni de informare, educare şi comunicare în rândul  cetăţenilor  şi acţiuni de promovare a medierii. Ne dorim dezvoltarea unei strategii pentru reducerea sau eliminarea conflictelor din comunităţile locale prin rezolvarea lor cu ajutorul procedurii de mediere şi a mediatorilor autorizaţi în vederea sprijinirii şi protejării cetăţenilor de efectele negative ce decurg din procedura de soluţionare a conflictelor  pe calea instanţelor de judecată şi a riscurilor. Vorbim de riscul ridicat de violenţă între părţi în urma soluţionării de către instanţă de judecată a unui proces în favoarea uneia dintre părţi, eliminarea unor eventuale mărturii mincinoase şi protejarea martorilor de efectele acestora, sprijinirea cetăţenilor prin reducerea costurilor de rezolvare a conflictului şi evitarea deplasărilor în afara comunităţii”, precizează Camelia Hristea, vicepreşedinte al Corpului Mediatorilor Vrancea.

Un alt obiectiv este eliminarea riscului că părţile să nu mai comunice între ele după rezolvarea conflictului timp îndelungat şi reducerea numărului de infractori şi recidivişti, precum şi integrarea lor în societate.

Camelia Hristea îşi doreşte prin acest protocol eliminarea riscului de abandon familial şi de divorţ ori separare, ţinând cont de necesitatea creşterii copiilor în sânul familiei pentru bună creştere şi educare a acestora şi conducerea spre o comunitate bine dezvoltată şi reducerea infracţionalităţii în rândul minorilor.

Pentru realizarea acestor deziderate, autorităţile locale ar trebui să asigure spatii destinate activităţii de informare de care mediator cu privire la procedura de mediere şi să informeze
cetăţenii cu privire la existenţa unuia sau mai multor mediatori în localitatea  sau oraşul din care fac parte.Anual, ase va face o raportare a acţiunilor şi a rezultatelor.

Deocamdată, potrivit Cameliei Hristea, protocolul se află în studiu la Prefectura Vrancea, precum şi la primăriile din judeţ şi la mediatorii din ţară, de unde aşteaptă completări astfel încât lucrurile să decurgă cât mai bine.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite