VIDEO Marian Oprişan mai inventează o scuză pentru întârzierea construcţiei staţiei de deşeuri. Vinovat de amânare, Guvernul Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea a atras atenţia constructorilor să execute lucrarea în termen şi să o facă de calitate.

După aproape doi ani de întârziere, la Consiliul Judeţean Vrancea s-a semnat astăzi contractul privind construcţia viitorului centru de management al deşeurilor din Vrancea.

Contractul, finanţat din fonduri europene, a fost atribuit Asocierii SC Hidroconstrucţia SA – SC Iridex Grup Construcţii SRL – SC Argif Proiect SRL şi  are o valoare de 38.817.719,42 lei fără TVA, proiectul urmând să se deruleze pe o perioada de 12 luni.

Semnarea contractului a fost făcută de preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, care nu a scăpat ocazia să mai facă puţină politică, dând vina pe Guvernul Boc pentru întârzierile de până acum în derularea proiectului.

Oprişan nu a expliat care este vina Guvernului Boc, în condiţiile în care contractul se finanţare a fost semnat în noiembrie 2009, în timpul Guvernului Boc, proiectul demarând însă cu întârziere după ce Consiliul Judeţean Vrancea nu a respectat criteriile de atribuire şi de calificare, ceea ce a condus la mari întârzieri, dar şi la dispute în justiţie între firmele care au dorit obţinerea contractului.

„După de piedici puse de Guvernul Boc şi după contestaţii şi contestaţii în justiţie, astăzi reuşim să semnăm acest contract. Consorţiul care a câştigat licitaţia şi cu care vom semna contractul astăzi este asocierea Iridex-Hidroconstrucţia-Arcif”, a spus Marian Oprişan la semnarea contractului.

Oprişan a atras atenţia firmelor care vor construi staţiile de sortare şi compostare a deşeurilor să termine lucrarea în termen şi să o facă de calitate, astfel să nu avem de-a face cu un nou eşec „Piaţa Unirii”.

„Eu nu pot decât să le doresc succes şi în mod public le atrag atenţia, este absolut important să le atrag atenţia, pentru că am mai văzut situaţii de genul acesta, ca să dau exemplu contractul din Piaţa Unirii. Din păcate (n. a. probabil a vrut să spună din fericire) nu am avut până acum o asemenea situaţie cu Hidroconstrucţia, dar le atrag atenţia că lucrarea trebuie executată în termen, să fie de calitate şi la timp”, a mai spus Marian Oprişan.

Amintim că  încă de la început, în 2009, proiectul a pornit cu stângul, cu o întârziere de un an, după ce reprezentanţii Direcţiei de Finanţe Vrancea, în calitate de observatori, au ridicat obiecţii faţă de modul în care CJ a organizat licitaţia pentru studiile de fezabilitate. Acest lucru a determinat Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) să anuleze licitaţia.

Abia în decembrie 2010 s-a semnat primul contract privind asistenţa tehnică pentru acordarea de sprijin în gestionarea şi implementarea sistemului, iar în martie 2011 a fost semnat un alt contract, de supervizare a documentelor aferente proiectului. Mai bine de doi ani, proiectul a bătut pasul pe loc, iar scoaterea la licitaţie a lucrărilor de construcţie a atras atenţia celor trei firme cu „nume şi renume“ din România.

Când au apărut „băieţii buni“

În toamna lui 2013, la procedura de atribuire a unui contract în valoare de 53,6 milioane de lei (peste 12 milioane de euro), parte a proiectului mare, câştigătoare a fost firma Vega’93 Galaţi, condusă de Corneliu Istrate. Licitaţia a fost contestată la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) de către celelalte două firme înscrise, Tel Drum (apropiată de vicepremierul Liviu Dragnea) şi Iridex, condusă de Corneliu Pascu, vicepreşedinte al Partidului Conservator. 

Conform deciziei CNSC, contestaţiile au fost admise, în 21 noiembrie 2013, obligând CJ „la anularea raportului procedurii de atribuire, la reevaluarea ofertelor şi desemnarea ofertei câştigătoare“.

CJ a sărit în apărarea Vega ’93

La rândul său, CJ Vrancea a contestat în instanţă decizia CNSC, angajând să fie apărată juridic de o casă de avocatură renumită, remunerată pentru acest serviciu cu 31.524 de lei. Cu toate acestea, la sfârşitul lunii trecute, magistraţii Curţii de Apel Galaţi au dat o soluţie definitivă în acest caz, respingând contestaţia firmei Tel Drum, „ca tardiv formulată“, dar acceptând-o pe cea a Iridex Group. Judecătorii au decis, astfel, să menţină decizia CNSC şi, în concluzie, să oblige CJ Vrancea să reia procedurile de licitaţie demarate.

Contractul de lucrări face parte din cadrul Proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Vrancea”, proiect co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regionala şi implementat de către Consiliul Judeţean Vrancea.

Realizarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Haret presupune construirea unui depozit ecologic de deşeuri, construirea unei staţii de compostare, construirea unei staţii de sortare, construirea unei clădiri administrative, parcare, staţie de alimentare cu carburanţi.

Capacitatea totală de stocare a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Haret va fi de 1,8 milioane metri cubi, iar durata de viaţă este estimată  la 26 de ani.

Prima celulă care va fi construită în cadrul proiectului se va întinde pe o suprafaţă de aproximativ 5 hectare şi va asigura stocarea deşeurilor din tot judeţul Vrancea pentru o perioadă de şapte ani.

În ceea ce priveşte Staţia de compostare, aceasta va avea o capacitate de 15.000 tone/an  . Toate aceste construcţii se vor întinde pe o suprafaţă de aproximativ 2 hectare.

Staţia de sortare de la Haret va permite sortarea diferitelor tipuri de deşeuri şi va contribui la atingerea obiectivelor privind reciclarea, asumate de România ca ţară membră a Uniunii Europene.

După finalizarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) se estimează ca aici să poată fi depozitate aproximativ 70.000 de tone de deşeuri.

Mai puteţi citi:

Banii de la Uniunea Europeană nu ajung nici la gunoi

Consiliul Judeţean şi Direcţia de Finanţe se acuză reciproc de întârzierea unui proiect cu finanţare europeană. Judeţul Vrancea riscă să piardă 43,5 milioane puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană pentru „Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor"

Bătaia baronilor pe gunoaiele Vrancei

Trei companii care au în spate nume importante din lumea afacerilor, dar şi a celei politice din România au reuşit, la Vrancea, să blocheze unul dintre cele mai importante proiecte pe bani europeni,  în valoare de 42 de milioane de euro.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite