Mai bine cu puterea decât cu prietenii. Judecătorul focşănean  Adrian Toni Neacşu nu mai face echipă cu Cristi Dănileţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neacşu (dreapta) i-a întors spatele lui Dănileţ  Foto: Lumea Justiţiei
Neacşu (dreapta) i-a întors spatele lui Dănileţ  Foto: Lumea Justiţiei

Cu câteva zile înainte de alegerile de la Consiliul Suprem al Magistraturii, Toni Neacşu nu vedea nicio problemă ca forul din care face parte să fie condus de un procur.

În urmă cu doi ani, judecătorii Adrian Toni Neacşu, Horaţiu Dumbravă şi Cristi Dănileţ au intrat ca membri în Consiliul Suprem al Magistraturii formând o echipă, cu un proiect comun de reformare a justiţiei.

Echipa a funcţionat până în urmă cu câteva zile, mai exact până la alegerile pentru conducerea CSM, când judecătorul Cristi Dănileţ a votat pentru alegerea unui procuror în fruntea CSM, care de fapt a şi fost ales preşedinte.

Înainte de aceste alegeri, într-o postare pe Facebook, Adrian Toni Neacşu spunea că legal nu există nicio problemă ca un procuror să conducă CSM.

„Pentru ca exista riscul ca o alta tema sa fie deturnata politic si transformata in prilej de supra-expunere mediatica pentru previzibili "combatanti profesionisti", cred ca trebuiesc facute, in special pentru cei din presa, cateva observatii la rece. In felul acesta ar putea intelege mai bine situatia si ar evita sa relateze de pe un front unde in mod real nu exista nici un foc de arma.1. Sedinta pentru alegerea noului presedinte CSM va avea loc pe 4 ianuarie 2013, mandatul actualei conduceri expirand de drept pe 6 ianuarie. 2. Nu exista vreo interdictie prevazuta in lege cu privire la posibilitatea unui procuror de a fi presedinte al CSM. De asemenea, acest lucru nu ridica probleme de constitutionalitate, iar analiza de acum cateva zile(Iosif Buble) din presa referitoare la faptul ca acest presedinte-procuror ar trebui sa conduca sectia pentru judecatori este pur si simplu o greseala juridica. Pe scurt, un procuror poate dpdv legal sa fie presedinte CSM”, spunea în postarea sa judecătorul focşănean Adrian Toni Neacşu.

Acesta şi-a schimbat complet comportamentul după aflarea rezultatului alegerilor, poziţionându-se de partea ministrului Justiţiei în acest scandal.

„Actiunea instantelor de declansare a procedurilor de revocare a unor membri CSM a fost bagatelizata, acuzata de politicianism si, lucru grav, adunarile generale respective au fost umilite. De ieri lucrurile au o evolutie rapida. Dupa ce Judecatoria Ramnicu Valcea a declansat procedura de revocare a d-lui Danilet, astazi s-au pronuntat in cascada judecatorii precum Buzau, Galati, Husi, Patarlagele, maine urmand si mai multe. Sunt convins ca nu exista persoana sau institutie implicate care sa nu regrete ca s-a ajuns aici, insa trebuie sa se intelega faptul ca pentru judecatori politizarea este linia peste care nu se poate trece”, a scris Adrian Toni Neacşu pe pagina de Facebook.

Cu alte cuvinte, Toni Neacşu ar dori să se ajungă la revocarea lu Cristi Dănileţ, care şi-a depus candidatura pentru postul de vicepreşedinte al CSM

Anul trecut,  peste 90 de judecători de la Tribunalul Bucureşti au cerut declanşarea procedurilor de revocare din Consiliul Suprem al Magistraturii a judecătorului Adrian Toni Neacşu, pentru lipsa de implicare în problemele celui mai mare tribunal din ţară.

Mai precis, magistraţii bucureşteni erau supăraţi că fostul preşedinte al Tribunalului Vrancea, Adrian Toni Neacşu, nu şi-a onorat niciuna din promisiunile făcute înainte de a ajunge în CSM, fiind specificat faptul că la Tribunalul Bucureşti se judecă cele mai multe dosare din ţară, dar şi faptul că instanţa se confruntă cu probleme financiare şi logistice deosebite.

Conflictul s-a închis, fără să se ajungă la revocare.

În Vrancea, preşedinta Asociaţiei Magistraţilor, judecătoarea Mariana Croitoru, este de acord cu revocarea unor membri ai CSM şi a fost mandatată de colegi să solicite convocarea Adunărilor Generale ale instanţelor. 


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite