Lovitură pentru funcţionarii din primăriile vrâncene. Ei trebuie să returneze statului peste zece milioane de lei, sporuri acordate ilegal
0Curtea de Conturi a Considerat că sporurile acordate salariaţilor de unităţile administraţiei publice locale sunt ilegale, soluţie confirmată şi de instanţă.
În anul 2013, Consiliul Judeţean Vrancea, a aprobat un nou acord colectiv de muncă, în care oamenii aflaţi în subordinea lui Marian Oprişan primeau avantaje băneşti substanţiale.
Banii în plus la salariu, mascaţi în stimulente, ajutoare, prime sau bonusuri, toate au ajuns la funcţionarii publici angajaţi ai Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, mai puţin cei din instituţiile subordonate.
Cel mai important bonus era stimulentul lunar de 850 de lei pentru fiecare salariat, iar acest sistem paralel de salarizare a fost preluat de majoritatea administraţiilor locale din teritoriu.
Curtea de Conturi, care a făcut controale în 30 de entităţi administrative, a descoperit că acest spor a fost acordat ilegal, fapt pentru care primăriile au contestat actul de constatare şi au acţionat în instanţă organul de control, cu speranţă că vor avea câştig de cauză.
La Tribunalul Vrancea, Secţia de Contencios, toate soluţiile au fost defavorabile Curţii de Conturi, dar în recurs, la Curtea de Apel, cu o singură excepţie, primăriile au pierdut pe capete procesul. Iar urmare a acestui lucru, s-a cerut sistarea sporurilor acordate ilegal, dar şi recuperarea banilor de la salariaţi.
Printre unităţile care trebuie să recupereze banii de la funcţionari se află Primăriile Focşani, Garoafa, Milcovul, Răstoaca, Ploscuţeni, Sihlea, Dumbrăveni, dar şi unităţile subordonate Primăriei Focşani, precum Direcţia de Dezvoltare şi servicii Publice, Ansamblul Ţara Vrancei sau Teatrul Municipal. Prejudiciul total la nivelul întregului judeţ se ridică la peste zece milioane de lei.
"La noi suma pe care o primeau angajaţii în plus era de 700 de lei. Oamenii sunt nemulţumiţi, pentru că din cei şapte funcţionari ai primăriei patru au salariul minim pe economie. Oamenii care ies în stradă ar trebui să strige şi împotriva sistemului judiciar, care judecă cu două măsuri. Spun asta pentru că pe o speţă similară o comună a câştigat aceste sporuri", ne-a declarat Mihai Neaţă, primarul comunei Milcovul.
Primarul comunei Garoafa, Gheorghe Maghiaru, a fost mai reţinut în declaraţii.
"Noi vom respecta legislaţia în vigoare şi orice salariat este obligat să respecte acest lucru, indiferent că este mulţumit sau nemulţumit".
Singura administraţie locală care a câştigat definitiv procesul cu Curtea de Conturi a fost Primăria Goleşti.
"Suntem singurii şi sperăm să nu fim ultimii, pentru că mai sunt procese pe rol. Nu mi-a parvenit motivarea să văd ce anume a reţinut instanţa ca argumente pertinente aduse de noi. Am avut un avocat angajat şi după proces ne-a sunat să ne spună că am câştigat graţie întâmpinărilor depuse la dosar", ne-a declarat Liliana Ciocârlan, secretarul Primăriei Goleşti.
Cât priveşte recuperarea sumelor de la funcţionarii primăriilor, acest lucru se va face etapizat, prin reţineri de salarii. Funcţionarii au avut parte totuşi şi de o veste bună, dacă se poate spune aşa, după ce anul trecut Guvernul Ponta a dat Legea 124, de amnistie, prin care mai multe categorii de angajaţi sunt exoneraţi de la plata unor obligaţii. Astfel că recuperările se vor întinde doar pe perioada octombrie 2014-septembrie 2015.
Salariaţii din Consiliul Judeţean Vrancea, de unde a pornit sarabanda sporurilor şi beneficiilor de tot felul, se judecă în Continuare cu Curtea de Conturi.