Jecmăniţi cu factura la gunoi

Jecmăniţi cu factura la gunoi

Constanţa Baciu (62 ani) spune că factura de la gunoi o depăşeşte pe cea de la apă

Preţul pentru ridicarea şi depozitarea gunoiului menajer în oraşul de pe Milcov este dublu faţă de alte oraşe. O bună parte din factură o reprezintă chiria percepută de Compania de Utilităţi Publice pentru pubelele de gunoi. Pentru două containere, focşănenii plătesc chirie 600 de lei pe an.

Ştiri pe aceeaşi temă

Desprinsă în 2009 din firma "mamă", SC Compania de Utilităţi Publice SA Focşani, CUP Salubritate SRL percepe focşănenilor până şi chirie pe pubelele din plastic în care aceştia aruncă gunoiul. Şi nu este vorba de o sumă nesemnificativă.

Potrivit contabilului companiei de salubritate, Maria Vasilescu, chiria lunară percepută pe fiecare casetă (pubelă - n.r.) este de 24,78 lei în oraş fiind instalate 3.560 de astfel de pubele.

Dacă facem un simplu calcul matematic observăm că societatea ce gestionează cu aprobarea Consiliului Local Focşani serviciul de salubritate al oraşului încasează anual 89.217 lei doar din chiria pentru pubelele din plastic pe care le schimbă sau nu o dată la zece ani, iar preţul de achiziţie a unei astfel de pubele este cuprins între 110 şi 140 de lei.

Directorul companiei, Viorel Profiroiu, încearcă să dreagă aparenţele. "Aceste pubele costă. Am cumpărat pubele începând din 2.000. În unele locuri le-am înlocuit deja pentru că oamenii au pus jar în ele sau au fost distruse pur şi simplu", ne-a declarat Viorel Profiroiu, directorul companiei.

Preţ dublu la gunoi

Şi taxele pentru gunoi nu se opresc aici. De exemplu transportul unui container cu doi metri cubi de gunoi menajer de la scara blocului până la rampa de gunoi de la Goleşti costă 213 lei, în condiţiile în care orice utilaj nu poate consuma carburanţi mai mult de 50 de lei pe o asemenea distanţă.

Depozitarea unui metru cub de gunoi la groapa de gunoi de la Haret, situată la 30 de km de Focşani, costă 32 de lei. Toate aceste taxe adunate ajung la 94 de lei de persoană pe an, dublu comparativ cu 50 de lei cât plăteşte un gălăţean pentru gunoiul menajer anual sau 60 de lei cât plăteşte un băcăuan unde municipalitatea nu percepe chirie pentru publelele de gunoi.

Focşănenii se plâng că de multe ori valoarea facturii percepută pentru gunoiul menajer o întrece pe cea pentru apa consumată. „Nu ştiu de ce a ajuns gunoiul peste 50 de lei pe metru cub. Aşa ceva nu am mai văzut. Vor să îşi facă lor salariile acolo, nu ştiu ce se întâmplă dar în altă parte nu ai unde să te duci. Până acum câtva timp locuiam în Bacău şi dădeam doar 60 de lei pe an", ne-a spus Constanţa Baciu (62 ani).

citeste totul despre: