FOTO VIDEO De ziua lui Eminescu, la Focşani s-a vorbit despre unirea Basarabiei cu România. "Avem acelaşi vis, de a reuni ţara lui Ştefan cel Mare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biblioteca Judeţeană ”Duiliu Zamfirescu”, Ansamblul Folcloric ”Ţara Vrancei” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au  organizat azi, la 168 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, o manifestare culturală dedicată poetului nepereche dar şi culturii româneşti, în general.

Manifestarea s-a desfăşurat sub egida Centenarului Unirii şi a cuprins colocvii şi dialoguri despre cultură, poezie, patriotism şi folclor. Totodată, a avut loc o prezentare a filmului documentar ”Mihai Eminescu”, o expoziţie de carte, spectacole de muzică populară şi nu numai.

Pe lângă membrii Ansamblului Folcloric ”Ţara Vrancei”, şi-au dat concursul Corul Parohiei Ireşti, Grupul Basarabean ”Codrenii” din Republica Moldova şi interpretul Tudor Biletchi, din Chişinău.

Aceştia din urmă au impresionat până la lacrimi publicul care a umplut până la refuz sala Ansamblului Folcloric Ţara Vrancei, nu numai prin prestaía artistică ci şi prin mesajele prezentate.

"Avem acelaşi vis, visul de unire, de a uni ţara, de a integra ţara. Sunt mândră de faptul că sunt de acelaşi sânge cu dumneavoastră, că sunt român. Nu există hotare între fraţi şi nu vor exista cătuşe pentru a ne stăvili aspiraţiile noastre spre a ne uni. Avem destulă voinţă şi avem destulă putere pentru a reintegra ţara. Să o facem măcar pentru moştenitorii noştri, pentru copiii noştri, pentru generaţiile următoare. Şi poate acum este momentul cel mai potrivit pentru a reintegra ţara lui Ştefan cel Mare", a spus reprezentanta Republicii Moldova.

"Omagiem zilele culturii române şi totodată pe um mare, greu de egalat, poetul Mihai Eminescu. Cu 100 de ani în urmă aici era linia frontului. Sărbătorim Centenarul Marii Uniri şi nu avem cum să uităm jertfa greu de exprimat în cuvinte pe care cei din acea perioadă au suportat-o cu stoicism, şi nu doar cei de atunci, ci şi cei care au urmat şi care au îndurat povara grea a urmelor războiului. Trebuie să mărturisim lucrul acesta, mai ales noi, care suntem aici unde s-a bătut ţăruşul Micii Uniri. Unirea Principatelor Române ", a rostit părintele Ionel Miron, de la Parohia Ireşti, care se ocupă şi de un cor unic în Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite