FOTO VIDEO Ghinionul incredibil al tinerei pe care a prins-o avalanşa în Munţii Vrancei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul de 29 de excursionişti care a avut parte sâmbătă de o experienţă tristă în Rezervaţia Cheile Tişiţei a fost însoţit în permanenţă de patru salvatori de la Serviciul Salvamont Vrancea.

Claudia Malcea, în vârstă de 37 de ani, din Bucureşti, a murit sâmbătă, tragic, lovită de o avalanşă de zăpadă, în timp ce se afla cu un grup de turişti în Rezervaţia Naturală Cheile Tişiţei din Munţii Vrancei.

Tânăra era pasionată de natură şi s-a înscris pentru această excursie prin intermediul site-ului "Hai să socializăm", care a organizat evenimentul încă de la sfârşitul anului trecut.

Alte două persoane din grupul de 29 de excursionişti veniţi să vadă frumuseţile locului au scăpat cu viaţă în urma declanşării avalanşei.

image

Bucureşteanca născută în Tulcea (foto) este prima victimă a unui accident provocat de o avalanşă în Vrancea, eveniment atipic pentru această regiune şi primul din istoria judeţului soldat cu victime.

Avalanşa s-a produs la o altitudine joasă, de aproximativ 600 de m, într-o zonă cu pădure şi un strat de zăpadă nu mai mare de 15 cm.

Alunecarea s-a declanşat în zona superioară a versantului şi a continuat până la baza văii, antrenând după ea un strat de zăpadă, arbori, vegetaţie şi bolovani.

Salvamontişti, pompieri şi jandarmii montani, voluntari din comuna Tulnici au căutat-o pe femeie şi au găsit-o fără suflare, după mai bine de o oră de la producerea avalanşei, în apa pârâului Tişiţa, acoperită de zăpadă.

Pe paginile de socializare, oamenii au comentat tragedia, punând-o pe seama defrisărilor masive din ultimii ani.

"Cam asta inseamnă să defrişezi şi să te gandeşti doar la câştigul tău. Bănuiesc că niciunul din cei care defrişează nu-şi face procese de constiinţă noaptea, să se gandească la fata asta minunata, care a murit fără să-şi trăiască viata";  "Aţi văzut cum arată rezervaţia Cheile Tişiţei? Vara sau iarma eşti în pericol de moarte. Punţi care sunt pe jumătate distruse, cărări pe marginea râului, la 4-5 m înălţime, precare, fără niciun element de sprijin. Niciun fel de sistem de avertizare, nicio mică dovadă că nişte oameni au grijă de viaţa semenilor lor. La intrare se plăteşte, dar nu se ştie pentru ce? CINE SUNT IRESPONSABILII care au grijă de această rezervaţie? Cine poate să mai creadă în turismul prin natura Vrancei", au scris oamenii referitor la această tragedie.

Respectivul grup de turişti a fost însoţit încă de la sosirea în rezervaţie de către patru salvatori de la Serviciul Salvamont Vrancea.

“Am aflat săptămâna trecută despre organizarea acestui eveniment pe Facebook. Pentru că era un grup mare de persoane, ne-am gândit că ar fi bine din partea noastră să-i însoţim, deşi nu aveam nici o obligaţie, şi am trimis patru salvamontişti cu ei”, spune Laurenţiu Mocanu, directorul Salvamont Vrancea.

Despre excursie ar fi trebuit să fie informată Jandarmeria Vrancea, care prin vocea purtătorului de cuvânt a dezminţit unele declaraţii făcute în spaţiul public. 

“Jandarmeria Vrancea nu a fost în niciun fel înştiinţată despre prezenţa anumitor turişti în zona respectivă şi nici nu a fost înştiinţată despre desfăşurarea unei excursii în zona respectivă”, a spus purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Vrancea.

Afirmaţiile reprezentanţilor Jandarmeriei sunt însă contrazise de o postare făcută pe 3 ianuarie pe Facebook, pe pagina “Hai să socializăm”, care a organizat excursia de o zi,  chiar de un jandarm din zona de munte. Încă de atunci se ştia de organizarea acestei excursii. Totuşi, postarea a fost făcută în nume personal şi nu reprezintă poziţia oficială a Jandarmeriei.

“Lucrători ai Postului de Jandarmi Montan Lepşa vor fi prezenţi cu mare drag la acest eveniment”, a scris jandarmul pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.

image

Potrivit salvamontiştilor montani, Rezervaţia Cheile Tişiţei este cel mai vizitat obiectiv turistic din Vrancea, cu peste 5000 de turişti în weekendurile de vară. Traseul turistic este un fost drum forestier dezafectat după inundaţiile din 2005. Acesta porneşte din localitatea Lepşa la 595 metri altitudine, are o lungime de 7 km, o diferenţă de nivel de 150 metri, se parcurge în 2-3 ore şi este considerat un traseu uşor.

Cum trebuia să se deruleze excursia turiştilor

Potrivit organizatorilor, turiştii prezenţi sâmbătă în rezervaţie urmau să parcurgă un traseu interesant.

“Odată ajunşi în rezervaţie, intrăm în primul sector de chei, cel mai lung şi mai frumos, cu falii imense de gresii, de unde drumul se strecoară printr-un culoar stâncos format de Tisaru Mare şi Culmea Porcului. În continuare ajungem la Cantonul Silvic Tisaru, la Altarul Tişiţei, un monolit piramidal unde, dacă avem noroc, vedem capre negre. Ne continuăm traseul pe lângă Râpa Caprei, pe Valea Tişiţei Mici, până la o nouă serie de chei, unde în scurt timp ajungem la un nou pod iar după câteva curbe la Tunelul Mare, de aproape 180 de metri lungime. Odată trecuţi de tunel, ajungem în Valea Tişiţei Mari, de unde parcurgem ultimul sector de chei, similar cu un canion. La finalul traseului, ajungem într-o frumoasă luncă unde ne bucurăm de o bine meritată pauză de masă. Cu forţe proaspete, reluăm pe traseul pe care am venit pentru a ajunge înapoi în satul din care am plecat, de unde ne luăm la revedere de la Munţii Vrancei şi pornim spre Bucureşti, unde urmează să ajungem în jurul orei 22.30”, este anunţul informativ postat de organizatori pentru turişti.

După producerea tragediei excursioniştii s-au îmbarcat în autocar şi au plecat spre Bucureşti. Tot pe pagina de socializare turiştii au fost informaţi şi în legătură cu echipamentul obligatoriu de munte.

CITIŢI ŞI:

FOTO A murit femeia luată de avalanşa de zăpadă din Munţii Vrancei. Cei 29 de turişti erau însoţiţi în Rezervaţie de salvamontişti


Cine este tânăra care a murit în avalanşa atipică din Munţii Vrancei

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite