FOTO Inginer focşănean stabilit în SUA, în greva foamei la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Ciubuc, în faţa sediului CEDO
Viorel Ciubuc, în faţa sediului CEDO

Viorel Ciubuc a protestat trei zile la Strasbourg, în faţa CEDO, considerându-se victima abuzurilor justiţiei române, fiind în acelaşi timp supărat şi pe reprezentanţii CEDO care i-au respins dosarul.

Inginerul focşănean care a emigrat în SUA în anul 1986 s-a judecat timp de mai mulţi ani cu statul român, până la cea mai înaltă instanţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie,  acesta plângându-se  că a fost persecutat politic de regimul comunist.

Viorel Ciubuc a cerut în instanţă daune de 27 de milioane de lei, însă judecătorii români i-au respins toate acţiunile.

Bărbatul în vârstă de 75 de ani nu a avut noroc nici la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care i-a respins dosarul, motiv pentru care s-a decis să protesteze chiar în faţa sediului de la Strasbourg.

Viorel Ciubuc a scris pe o pancartă că se află în greva foamei, precizând că „CEDO este o mare minciună, este împotriva drepturilor omului şi face nedreptăţi oamenilor". În prima zi, nimeni din funcţionarii CEDO nu au dorit să discute cu Ciubuc, dar după ce focşăneanul a ameninţat că îşi va da foc a fost chemat totuşi în sediu să ofere explicaţii despre protestul său.

„Eu am venit aici să văd de ce mi-au respins dosarul. Mi s-a spus că nu am făcut aplicaţia conform instrucţiunilor. Se prevalează de acest lucru să nu stea de vorbă cu mine. Este o contestaţie legală şi sunt singurul om din România, din cei 10.000 de contestatari care s-au adresat CEDO, care am făcut o cerere aşa cum trebuie, dar ei sunt nişte mafioţi. În privinţa deciziilor Curţii Constituţionale şi Curţii de Casaţie din România, acestea sunt ilegale. Ceea ce a făcut CSM, Curta Constituţională, Curtea de Casaţie este o monstruozitate”, a spus Viorel Ciubuc la Strasbourg.

Critic al regimului Ceauşescu

Motivul pentru care Viorel Ciubuc a ales să protesteze este legat de istoria zbuciumată a familiei sale în perioada comunistă.

Pentru că era un critic vehement al regimului comunist, a fost urmărit perioade lungi de politia politică, soţia şi cei patru copiii fiind tot timpul într-un real pericol. Viorel Ciubuc a fost obligat să lucreze ca muncitor necalificat după ce a fost director la o întreprindere de din Focşani.

"Tatăl şi bunicul meu au fost arestaţi de poliţia comunistă în 1970, iar eu am fost hărţuit timp de zece ani şi nimeni nu a fost interesat de soarta familiei mele. În anul 1975, când eram director la OGA Focşani am luat legătura cu oficialii americani din România şi le-am spus că vreau să emigrez. În urma acestei actiuni, mi-am pierdut funcţia şi am avut mari probleme. Abia după zece ani când am spus că îmi dau foc în faţa Ambasadei SUA de la Bucureşti mi s-a dat paşaport de emigrare. Aveam pe atunci 47 de ani", povesteşte Viorel Ciubuc.

 Acţiunea în instanţă pierdută de inginerului Viorel Ciubuc a fost formulată în baza Legii 221 din 2009, privind condamnările cu caracter politic în perioada martie 1945-decembrie 1989.

"Îmi cer drepturile conform legislaţiei. Din păcate, în ţara noastră, nu există un sistem eficient pentru a-ţi rezolva problemele. Instanţa m-a trimis la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială pentru a-mi cere drepturile, iar de aici mi s-a spus că am nevoie de o hotărâre judecătorească. Este un bâlci total şi m-am săturat să fiu minge de ping-pong a statului român. Acest lucru este o jignire şi o bătaie de joc pentru fiecare cetăţean în parte", mai susţine inginerul.

Viorel Ciubuc a solicitat acordarea unor daune morale în cuantum de 27 de milioane de lei deoarece susţine că nu a mai avut posibilitatea de a presta munca în acea perioadă conform calificării sale. El solicită să-i fie acordate drepturile salariale care i se cuveneau pregătirii sale profesionale pentru perioada 1 ianuarie 1975-1 ianuarie 1985 şi să-i fie recunoscută vechimea în muncă pentru aceeaşi perioadă.

Şi-a văzut dosarul de urmărit la CNSAS

După Revoluţia din anul 1989, inginerul Viorel Ciubuc a intrat în posesia dosarului de urmărire de la CNSAS.

"Numele meu de urmărit era Condrea. Petrache Cândea era căpitanul de securitate care făcea cele mai multe note despre mine, dar au fost şi mulţi dintre aşa-zişii prieteni ai mei. Pas cu pas mi-am retrăit momentele din viaţa de atunci. Când am intrat în posesia celor patru dosare nu am putut sta locului până nu le-am citit din scoarţă în scoarţă", susţine Ciubuc.

Lectura dosarelor i-a dezvăluit un fapt şocant: cel puţin zece informatori au luat salarii frumoase de pe urma sa. "Mă urmăreau şi dădeau note despre ceea ce făceam în fiecare zi. Mi s-au pus microfoane în casă şi maşină. Peste tot. Sunt note în care se spune clar: este plecat pentru trei zile la ţară şi am făcut rost de chei pentru a putea intra în apartamentul său", dezvăluie inginerul.

În cei 28 de ani de când locuieşte în SUA, Viorel Ciubuc şi-a câştigat existenţa lucrând la o sală de sport, apoi din arbitraj la meciurile de fotbal pentrude copii. Inginerul este căsătorit şi are patru copii, toţi foarte bine aranjaţi în SUA.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Primul Tribunal al Elevilor din România. Liceenii, instruiţi de un avocat al Baroului Vrancea ca procurori, judecători sau apărători, dau verdicte în dosarele colegilor-derbedei

Dacă tăcea filozof se numea

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite