Decorat de cinci ori în Al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colenelul (r) Gheorghe Rogoz a luptat cu vitejie în Al Doilea Război Mondial  Foto: Ştefan Borcea
Colenelul (r) Gheorghe Rogoz a luptat cu vitejie în Al Doilea Război Mondial  Foto: Ştefan Borcea

Colonelul în rezervă Gheorghe Rogoz, cetăţean de onoare al oraşului Panciu, a participat în cea  de-a doua conflagratie mondială pe frontul din Apus.

„Pentru vitejie” ...e numele ce-l poartă o medalie ce i-a fost oferită de Republica Cehoslovacă în războiul din Apus, la care a participat ca voluntar.

S-a înrolat la 17 ani, la vârsta când tinerii visează cu încredere la un viitor liniştit şi sigur. Dar a renunţat la vise, mult prea devreme, şi s-a aruncat în vârtejul ce cuprinsese întreaga Europă, în război.

Este vorba despre colonelul în rezervă Gheorghe Rogoz, veteran de război, participant la cea de a doua conflagraţie mondială.

„Ce ştiam despre război? Mai nimic, dar am aflat foarte curând, când moartea nu alegea şi cădeau lângă mine, seceraţi de gloanţe, indiferent de vârstă, tovarăşii mei de arme. Am descoperit că războiul e ceva care te înfricoşează prin durere şi moarte, lacrimi şi jale, prin victime nevinovate, exoduri masive de populaţie, distrugeri de materiale uriaşe, că este un coşmar care te urmăreşte peste ani şi ani. Am privit cu mult curaj toate acestea, departe de ţară, pe meleaguri străine, prin gloanţe şi schije, prin moarte. Dorul de ţară, dorul de casă şi de părinţi mi-a insuflat încrederea că trebuie să rezist şi să mă întorc la cei dragi”, povesteşte veteranul Gheorghe Rogoz.

A luptat cu credinţă pentru apărarea ţării, împreună cu divizia a 6-a infanterie, din care făcea parte. Întâi pentru apărarea Aeroportului Băneasa, în august 1944, apoi la Dumbrăveni până la Târgu-Mureş.

„În urma unei noi organizări am rămas la Divizionul de branduri din Regimentul 16 Artilerie, luptând cu mult curaj. Am fost rănit pe câmpul de luptă, în Ungaria şi spitalizat 14 zile. Mi s-a recomandat să mă întorc în ţară, dar am refuzat şi am plecat înapoi, pe front, la unitatea mea, care era deja la Tisa. Am primit funcţia de ochitor la brand, fiind înarmat şi cu pistol mitralieră. Deşi tânăr, abia pornit pe drumul vieţii, am considerat că e de datoria mea să ofer tot ce am mai sfânt, pentru veşnicia ţării şi onoarea armatei române”, mai spune colonelul.

Pentru mari fapte de arme, sacrificiu, credinţă şi devotament a primit 5 decoraţii de război româneşti, printre care medalia „Virtutea Militară" de război clasa a Il-a şi 2 decoraţii străine, una dintre ele fiind medalia Republicii Cehoslovace „Pentru vitejie".

„Prin iulie-august am revenit în ţară, mai mult pe jos, şi am rămas cu unitatea la Miercurea Ciuc, de unde, cu gradul de sergent, am plecat la şcoala militară de 2 ani de la Bucureşti. Am lucrat ca militar şi apoi ca salariat civil până la pensionare, iar în 1987 am devenit veteran de război. De atunci sunt preşedintele Subfilialei veteranilor de război din Panciu şi şef de centru, din care fac parte 9 comune.Pentru munca permanentă şi de calitate în această funcţie, la care se adaugă aceea de membru al Biroului Executiv Judeţean Vrancea, şi pentru colaborarea cu consiliile locale ale celor 9 comune, mi s-au decernat şi alte decoraţii, diplome de excelenţă şi titlul de Cetăţean de onoare al oraşului Panciu. Întrucât activitatea ce o desfăşor la acest nivel presupune o serie de responsabilităţi, îmi doresc sănătate şi putere pentru a o continua la fel de bine şi de corect”, încheie col. (r) Rogoz Gheorghe, veteran de război din  Panciu.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite