Curată coincidenţă. Cadrele didactice primesc bani, peste salariu, în campania electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Personalul  didactic va primi până miercurea viitoare  câte 150 de euro, bani accesaţi de Ministerul Educaţiei printr-un proiect cu fonduri europene.

În plină campanie electorală, cu doar o săptămână înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, conturile cadrelor didactice urmează să fie alimentate cu câte 700 de lei, echivalentul a 150 de euro, bani pe care Ministerul Educaţiei i-a obţinut din fonduri europene pentru dezvoltarea profesională a 300.000 de dascăli din sistemul preuniversitar şi universitar.

Cu aceşti bani, profesorii ar trebui să-şi cumpere materiale didactice sau să participe la cursuri de perfecţionare, după modelul unui proiect mai vechi, „100 de euro pentru cărţi”.

Mai exact, cu cei aproape 700 de lei pe care ar urma să-i primească anual de la stat, dascălii şi-ar putea achiziţiona cărţi de specialitate, materiale didactice sau şi-ar putea plăti programe de trening, inclusiv pentru predarea după noile metode, digitale, susţin experţii în educaţie.

Spre deosebire de atunci, cei 150 de euro pe care îi primesc acum profesorii nu trebuie justificaţi prin chitanţe, ci vor face rapoarte prin care vor specifica cum au folosit aceşti bani pentru dezvoltarea profesională.

„Cel mai târziu până miercurea viitoare cadrele didactice vor avea cei 700 de lei în cont. Banii sunt oferiţi pentru dezvoltarea profesională a fiecărui profesor, din fonduri europene”, a precizat Vasilica Zaharia, inspector şcolar general ISJ Vrancea Vrancea.

Dacă pentru dascăli aceşti bani reprezintă o mană cerească, având în vedere salariile mici din învăţământ, unii experţi în educaţie spun că era necesar ca banii europeni să fie folosiţi în programe de formare.

„Ar putea să investească şi în autocunoaştere, cumpărând instrumente psihometrice pe baza cărora să obţină rapoarte şi ghiduri de dezvoltare personală. În ceea ce priveşte programele de formare, ar putea opta pentru cele de predare interdisciplinară, de leadership educaţional, de analiză tranzacţională aplicată, care să le dezvolte inteligenţa emoţională, contextuală şi caracterială. De asemenea, pot să înveţe cum se scriu manuale, să facă studii de caz, aplicaţii şi probleme, să urmeze cursuri de evaluare continuă, de consiliere în carieră sau de management de proiecte educaţionale“, a explicat expertul în educaţie Marian Staş, blogger adevarul.ro.

 Mai puteţi citi:

Şicane între liderii sindicatelor din educaţie cu privire la cei 160 de euro pe care trebuie să-i primească profesorii

Cele două sindicate din învăţământul vrâncean, Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ se au ca şoarecele şi pisica. Ultima dispută este legată de modalitatea de plată a sumei de 160 de euro de care va beneficia fiecare cadru didactic prin OUG 58/2014.

Respect pentru Educaţie în perioada interbelică: 17% din PIB. Răspunsul: 98% din tinerii care plecau la studii în străinătate reveneau în România

Se pare că împlinirile la care au visat înaintaşii noştri, când încercau cu multe eforturi să scoată România din bezna ignoranţei  şi a primitivismului sunt încă departe de a fi atinse, cu toate că de la introducerea primei legi moderne a învăţământului, pe acest  teritoriu locuit de români s-a scurs un secol şi jumătate.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite