Cameră prietenoasă pentru audierea copiilor la Parchetul Vrancea. Vedeta Melania Medeleanu, implicată în proiect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parchetul Vrancea va avea "Loc de Bine"
Parchetul Vrancea va avea "Loc de Bine"

Copiii care sunt victime sau martori ai unor infracţiuni vor fi audiaţi în condiţii speciale, care va limita impactul negativ resimţit de minori în relaţia cu organele judiciare şi va diminua presiunea procedurilor  rigide şi neprietenoase pentru copil.

În aceasta lună, Asociaţia "Zi de Bine" va implementa în sprijinul Ministerului Public proiectul „Loc de Bine”, unde vor fi create trei camere dedicate audierii copiilor, în cadrul a trei parchete de pe lângă tribunalele din România. 

Una dintre aceste încăperi speciale create pentru copii va fi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea. 

Vorbim despre un spaţiu confortabil, unde copilul poate căpăta curaj să vorbească în faţa unor anchetatori specializaţi despre experienţa prin care a trecut, fără riscul retraumatizării.

„Pentru dezvoltarea unui adult sănătos şi puternic totul porneşte de la copilul de astăzi. Implicarea este cu atât mai necesară atunci când cei mici sunt prinşi în mijlocul unor situaţii dramatice, care par fără sfârşit. Ne dorim ca prin realizarea acestor încăperi să diminuăm panica şi stresul cu care se confruntă copiii care deja trăiesc poate cea mai dramatică situaţie din viaţa lor”, au declarat Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele Asociaţiei "Zi de Bine".

Potrivit acestora, „Loc de Bine” dă şansa desfăşurării audierii minorului după un protocol adaptat vârstei şi de către un specialist intervievator, într-un spaţiu amenajat specific pentru copii, cu elemente şi materiale de sprijin care să îi ajute să îşi spună povestea. Intervievatorul poate fi ajutat să lămurească aspecte importante legate de comiterea faptelor chiar în timpul audierii, printr-un sistem de intercomunicare cu magistratul,  care asistă din cea de-a doua cameră, care este tehnică.

Fereastra unidirecţională dintre cele două camere permite observarea nemijlocită a procedurii de audiere fără ca cel mic să fie confruntat cu alţi adulţi necunoscuţi sau care îi reactivează emoţiile negative ale traumei suferite.

De asemenea, două camere robotice înregistrează mărturia şi surprind fiecare detaliu din comportamentul copilului, cu risc minim de sugestibilitate. Pe lângă autenticitate, înregistrarea furnizează, aşa cum cere CEDO în multe condamnări contra statului român, premisele unei evaluări psihologice obligatorii în dosarele cu victime vulnerabile. Iar cel mai important lucru este că reaudierea copilului este rareori necesară.

Până acum, doar la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti funcţionează deja prima cameră de audieri dedicată copiilor într-un parchet din România, cu eficienţă confirmată de profesionişti Amenajarea camerei de la Vrancea costa undeva la 12.000 de euro.

Vă mai recomandăm:

Mai puţine procese în pandemie. Judecătorii, bucuroşi că nu au mai fost încărcaţi cu dosare

VIDEO Mai multe celebrităţi, parte dintr-un proiect de încurajare a elevilor înainte de începerea şcolii

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite