Bugetul participativ nu are succes la Focşani. Autorităţile locale au renunţat în acest an până şi la tradiţionala dezbatere publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bugetul va fi votat miercuri, 14 februarie
Bugetul va fi votat miercuri, 14 februarie

Filiala Vrancea a Uniunii Salvaţi România  a lansat recent, propunerea de ”buget participativ” la nivelul municipiului Focşani.

Potrivit liderilor USR, prin mecanismul Bugetului Participativ, focşănenii vor putea participa la gestionarea banilor oraşului lor, prin depunerea de proiecte care vizează Bugetul Local, iar autorităţile locale au obligaţia alocării a 5% din bugetul local către proiectele stabilite de cetăţeni.

Practic, iniţiativa are rolul de a încuraja participarea locuitorilor la gestionarea unei părţi a bugetului oraşului, buget obţinut din impozite şi taxe locale, şi se urmăreşte mărirea transparenţei de luare a deciziilor de dezvoltare locală.

”Noi am lucrat la acest proiect gândindu-ne la implicarea oamenilor şi la transparentizarea cheltuirii banilor publici. Fiecare cetăţean, fiecare organizaţie, fiecare asociaţie trebuie să aibă posibilitatea să se exprime, să propună, să utilizeze o parte din bugetul administraţiei locale. Este nevoie de acţiune cetăţenească iar bugetul participativ este un concept modern, prin care oamenii să fie aduşi mai aproape de actul administrativ”, a declarat preşedintele USR Vrancea, Cosmin Timofte, într-o conferinţă de presă.

Deşi această provocare a fost lansată şi edililor Focşaniului, aceştia nu au dorit să ofere un răspuns şi nici nu mai au timp, întrucât miercuri, 14 februarie, se votează bugetul local pe 2018.

În premieră, anul acesta autorităţile au întrerupt tradiţia organizării unei dezbateri publice pe marginea bugetului local.

Bugetul participativ este un instrument adoptat cu succes de peste 1.000 de oraşe din întreaga lume, iar în România este utilizat de către cetăţenii şi primăriile din Bucureşti, Oradea şi Cluj, sumele repartizate ajungând până la 2 milioane de euro.

Conform liderilor USR Vrancea, cei 4 paşi principali prin care o iniţiativă cetăţenească poate deveni un proiect aprobat de Consiliul Local şi finanţat de Primărie sunt:
1. Adunarea ideilor cetăţenilor.
2. Transformarea acestora în proiecte, depunerea şi evaluarea eligibilităţii acestora din punct de vedere tehnic şi economic.
3. Votarea proiectele de către locuitorii oraşului.
4. Finanţarea şi implementarea acestora de către autorităţile publice.
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite