Autorităţile din Focşani au găsit scuza pentru slaba dezvoltare a economiei locale: migraţia forţei de muncă în Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din acest motiv, edilii spun chiar că ne confruntăm cu un paradox, şi anume cel al imigraţiei, cetăţeni din alte judeţe sau din Republica Moldova venind să-şi găsească de muncă la Focşani.

Consilierii locali sunt chemaţi joi în şedinţă să aprobe noul statut al municipiului Focşani, document oficial în care sunt cuprinse date şi elemente de natură a evidenţia aspecte sociale, politice, administrative şi economice cu relevanţă deosebită în plan local.

Practic, noul statut reprezintă un instrument de promovare a imaginii municipiului în ţară şi străinătate.

Dacă în general în statut se face trimitere la date statistice, la componenta economică am descoperit că edilii Focşaniului au punctul propriu de vedere cu privire la resursele de muncă de care dispune oraşul.

Astfel, aflăm că resursele de muncă au înregistrat mutaţii generate de factorii specifici perioadei de tranziţie, cum ar fi spre exemplu schimbări structurale ale economiei de piaţă, privatizarea, şomajul, dar şi faptul că în ultimii ani se înregistrează o puternică migraţiune în Occident a forţei de muncă din Focşani.

„Populaţia activă între 20-64 de ani din municipiul Focşani este de 56.594 persoane. Nu există date care să arate ce procent din această populaţie activă se găseşte în municipiu. Migraţia masivă, vizibilă în ultimii ani a populaţiei active din Focşani către ţări occidentale gen Italia, Spania, Germania etc este apreciată la o cincime din populaţia oraşului. Această migraţie masivă a forţei de muncă creează probleme pentru dezvoltarea economică locală, ultimii ani înregistrând paradoxul imigraţiei din alte judeţe sau chiar din Republica Moldova”, se arată în proiectul iniţiat de primarul Decebal Bacinschi.

Ulrimele date ale recensământului indică faptul că municipiul a pierdut aproape 24 000 de locuitori, respectiv de la 103.219 locuitori în 2002, la 79.315 in 2011, scăderea fiind de 23,15%. Este cea mai mare depopulare a unui oraş din ţară, asta pentru că autorităţile au avut grijă întâi să distrugă economia, lucru care a generat ulterior migraţia forţei de muncă.

Mai puteţi citi:

Focşaniul, oraşul cu cea mai mare scădere a numărului de locuitori în ultimii 10 ani

Municipiul a pierdut aproape 24 000 de locuitori, respectiv de la 103.219 locuitori în 2002, la 79.315 in 2011, scăderea fiind de 23,15%.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite