Administratorii fondurilor de vânătoare se plâng că şacalii distrug fauna. Ei cer liber la capturarea prădătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şacalii atacă vânatul FOTO: ARBDD Dan Bandacu
Şacalii atacă vânatul FOTO: ARBDD Dan Bandacu

Administratorii fondurilor de vânătoare cer statului să intervină, pentru capturarea şacalilor care distrug ecosistemul. Prădătorul este considerat vânat şi poate fi capturat doar în limita cotelor.

Gestionarii fondurilor de vânătoare din Vrancea au ajuns la disperare din cauza şacalilor care au început să-şi facă tot mai mult simţită prezenţa în sud-estul ţării.

În Vrancea, în special în zona de luncă, haite de şacali atacă vânatul, iar vânătorii spun că fără o acţiune concertată a statului, care consideră şacalul vânat cu păr şi nu dăunător, situaţia ar putea să devină tragică peste câţiva ani.

“Este o problemă foarte mare cu şacalii. Dacă nu se iau măsuri de combatere, se vor înmulţi, pentru că îşi schimbă habitatul destul de des. Este un prădător care face prăpăd în rândul vânatului autohton. În fondul nostru de vânătoare şacalii au atacat pui de căprior, pui de mistreţ, capra adultă în perioadă de iarnă, fazani, potârnichi. Ei stau de obicei prin păduri, zone greu accesibile, unde au vizuini. Principala problemă este că vânează în haită, asemenea lupului, în grup de 5-10 şacali, iar distrugerile sunt însemnate. Fauna este în pericol şi sper ca ministerul să ia nişte măsuri concrete, să ajute gestionarii fondurilor de vânătoare, cu măsuri de capturare, cu capcane. Noi nu am avut până acum câţiva ani şacali în România”, ne-a declarat Cătălin Vrabie, administrator al unui fond de vânătoare din judeţ.

Foto: Cătălin Vrabie, administrator fond de vânătoare

catalin vrabie

Potrivit unor evaluări, în Vrancea şi-au găsit habitat câteva sute de şacali, iar la nivelul întregii ţări putem vorbi de mii de exemplare care distrug fauna.

Reprezentanţii Direcţiei Silvice Vrancea, care administrează la rândul lor fonduri de vânătoare, spun că au organizat deja acţiuni de combatere a prădătorului, atât la vizuină, cât şi la goană, fiind capturate mai multe animale.

"Prima dată am evaluat prezenţa şacalului în anul 2013. Anul trecut am capturat cinci bucăţi, iar anul acesta trei, în condiţiile în care pentru sezonul 2016/2017 avem o cotă de 15 bucăţi, adică cât a rezultat din evaluarea pe care am făcut-o în primăvară. Noi am vrea să-i capturăm pe toţi, pentru că produc mari pagube în rândul vânatului mic", ne-a declarat Titi Olteanu, purtător de cuvânt la Direcţia Silvică Vrancea.

Specialiştii spun că şacalii au ajuns prima dată în ţara noastră în Dobrogea în Delta Dunării, dar pentru că în urmă cu câţiva ani s-a interzis vânătoarea în Deltă, animalele prădătoare au migrat prin lunca Dunării şi a Siretului, creându-şi ramificaţii peste tot.

“Este o problemă în toată ţara şi ea s-a extins de când s-a oprit vânătoarea în Delta Dunării şi nu s-a mai ţinut sub control. Şacalii au emigrat, nu ştim numărul lor, dar am găsit cu ocazia evaluărilor şi i-am recoltat, în limita cotelor impuse de lege. Unde şi-au găsit loc, acolo şi-au făcut vizuine”, spune Eusebiu Martiniuc, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Vrancea.

Şacalii nu au atacat, deocamdată, gospodăriile oamenilor. Şacalul este un animal preponderent omnivor, dar care se hrăneşte în special cu insecte, păsări, şoareci şi alte rozătoare. Animalul este şi necrofag, adică se hrăneşte cu cadavre de animale.


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite