Vin vechi de 53 de ani licitat la „Bachus 2011“
0Participanţii au avut de ales între 26 de vinuri din podgorii renumite din ţară şi din Italia
Mai mulţi iubitori de vinuri cu parfum vechi s-au întâlnit sâmbătă după-amiază la o licitaţie organizată în cadrul Festivalului Viei şi Vinului „Bachus 2011“. Evenimentul a avut loc la sediul Ateneului Popular „Maior Gheorghe Pastia“. În concurs au intrat 26 de sticle de vin ale producătorilor cu tradiţie, dintre care cea mai veche a fost o Băbească Neagră din podgoria Panciu. Licoarea a fost adjudecată de Valentin Bâznă, primarul comunei Tulnici, pentru suma de 600 de lei.
Monument al viei şi vinului
„Este un vin din anul în care sunt născut eu şi m-am gândit că este şi un gest caritabil să particip la această licitaţie, unde s-au strâns bani pentru ridicarea unui monument al viei şi vinului“, a declarat Valentin Bâznă. Sticla de vin adjudecată de primarul comunei Tulnici nu a fost însă şi cea mai scumpă. Cristian Misăilă, angajat în cadrul Consiliului Judeţean Vrancea a oferit 800 de lei pentru un Merlot de Odobeşti. Misăilă a spus că îl va oferi cadou şefului său, Marian Oprişan.
Pe lângă produsele renumitelor podgorii din Vrancea, Odobeşti, Panciu, Jariştea şi Coteşti, la licitaţia de vinuri organizată sâmbătă a fost scoasă şi o sticlă de Barolo Borgogno din 1982. Este un vin obţinut din cinci tipuri de struguri nobili din podgoria Canale Cureo, din provincia italiană Piemont.Preţul la cramă al acestui vin este 210 euro.
Prezentare de vinuri italiene
De altfel, italienii şi-au făcut o prezentare deosebită la standul pe care l-au amenajat la festival. Un somelier a prezentat vineri, cu mult fast, mai multe vinuri specifice provinciei. În urma licitaţiei, alte 17 sticle de vin vechi au ajuns în colecţia participanţilor la eveniment, suma totală obţinută de organizatori fiind de aproape 4.000 de lei.
„Cu fondurile pe care le vom obţine la această licitaţie vor fi stimulaţi artişti plastici din întreaga ţară, pentru ca la final, cel care va câştiga, să realizeze un monument al viticultorului“, a precizat Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal, cel care a şi condus licitaţia. Cel mai „tânăr“ vin particpant la licitaţie a fost un spumant din 2000, adus de Veritas Panciu, vin învechit în celebrele hrube ale lui Ştefan cel Mare.