(PORTRET) Viorica Pricope pictează cu mâini de înger
0Şi-a descoperit pasiunea pentru pictură de pe vremea când era la grădiniţă. Îşi vinde tablourile încă din liceu şi pictează lucrări în dimensiune naturală.
Viorica Pricope a început să creadă deplin în talentul ei în timpul şcolii generale, îndrumată fiind de profesorul ei de desen, însă nu a fost prima întâlnire cu pictura.
Viorica îndrăgea încă de la grădiniţă să deseneze, chiar dacă pe atunci abia reuşea doar câteva mâzgăleli. „Îmi plăceau foarte mult culorile. Şi în generală îmi spunea mereu profesorul meu de desen, dl. Zaiţ „Tu vei ajunge departe cu pictura"", ne-a mărturisit tânăra artistă.
Talentată, Viorica a început să vândă tablouri încă din liceu şi executa comenzi chiar pentru picturi de dimensiuni mari.
„Am vândut tablouri. Atunci la liceu cu 400 de lei bucata. În schimb am avut cereri pentru picturi pe pereţi la grădiniţe dar şi la case private. În general pentru copii", ne-a mai spus Viorica.
Domină pasiunea
Ca orice artist, Viorica se teme că nu va putea să se susţină financiar pentru a-şi duce pasiunea până la capăt. Însă este hotărâtă să lupte şi să nu pună pe primul loc latura financiară.
„M-am lovit de multe ori de ideea aceasta că arta nu este de viitor, că este foarte greu să te susţii financiar şi că nu te poţi întreţine pe tine din asta darămite să te finanţezi pentru că materialele sunt scumpe, cererile puţine, trebuie public cultivat dar pasiunea este prea mare ca să renunţ", ne-a spus convinsă pictoriţa aflată la început de drum.
Momentan, realizează lucrări figurative însă apreciază pictorii de artă abstractă. „Sunt fascinată de oameni de ce pot transmite ei printr-un gest ce îi definesc. Dar ce fac eu poate face oricine, este metoda cu care pui bazele, înveţi să stăpâneşti tehnica dar prin arta abstractă treci imaginea printr-un filtru, o reinterpretezi să îi găseşti esenţa şi o redai sub altă formă dar să exprime acelaşi lucru, dintr-o singură tuşă. Este foarte greu. Oamenii apreciază mai mult imaginile figurative. Mulţi nu credeau că şi maestrul Picasso a avut lucrări realiste", ne-a explicat Viorica.
„Nu vreau să devin comercială"
Visul Vioricăi este să lucreze după propriile principii şi nu la comandă. „Dacă nu eşti sincer în ce faci nu reuşeşti. Aş vrea să îmi menţin principiile şi să nu devin comercială. Să nu lucrez în funcţie de dorinţa clientului dacă nu este în concordanţă cu regulile artei sau să copiez un lucru fără să creez. Multora le plac peisajele sau vaze cu flori, artiştii se iluzionează că mai fac reproduceri dar el trebuie să aibă mână liberă. Se observă dacă te duci după val", ne - a mai spus pictoriţa.
Întrebări şi răspunsuri:
Ce proiect ai în viitorul apropiat?
Am de gând să organizez cu colegii de facultate o expoziţie de grup. O pregătim, dar mai durează un pic. Vor fi expuse lucrări excepţionale. Toţi chiar ne străduim şi oricum nu poţi face faţă dacă nu îţi place.
Cum vezi artiştii consacraţi?
Îi văd ca pe nişte oameni dificili într-adevăr, dar concentraţi, foarte implicaţi în ceea ce fac. Aceasta pentru că ei chiar cred, sunt convinşi de ceea ce fac. În schimb, artiştii consacraţi sunt oameni foarte inteligenţi, deschişi la minte chiar dacă sunt înţeleşi mai greu de ceilalţi oameni, aşa-zis obişnuiţi. Nu este un mit.
Ce-i place:
Îmi place să citesc când îmi găsesc timp. Îmi place să cunosc oameni noi şi ador să descopăr cât mai mult din latura umană a celor cu care vin în contact. Îmi plac oamenii implicaţi şi care se dăruiesc cu totul în ceea ce cred.
Ce nu-i place:
Am observat, în ultimii ani, că oamenii sunt într-o grabă continuă şi au devenit mai distanţi, egoişti şi superficiali. Nu îmi place că se întâmplă asta, dar aceste stări avansează deja în virtutea principiului inerţiei, fără să le mai poţi controla.
profil
NĂSCUTĂ. 17 februarie 1990, Focşani
STUDII. Universitatea Naţională de Arte Bucureşti
OCUPAŢIE. studentă
FAMILIE. Un frate