PORTRET: Doina Renţea, promotor al muzicii de calitate
0De mai bine de trei decenii, se dedică trup şi suflet formării elevilor, cărora le transmite dragostea pentru muzică, implicându-se în organizarea a numeroase olimpiade interjudeţene şi naţionale.
Doina Renţea şi-a început activitatea la catedră în urmă cu nu mai puţin de 35 de ani, atunci când s-a alăturat colectivului profesoral de la Şcoala „Ştefan cel Mare" din muncipiu.
„Am ales meseria de profesor de muzică, fiind atrasă de prestigiul şi dăruirea de care dau dovadă cadrele didactice în formarea personalităţii elevului, dar şi din dorinţa de a transmite acestora dragostea pentru cea mai frumoasă dintre arte - muzica. Alături de colegii mei, m-am străduit să dezvolt gustul pentru frumos şi să cultiv noi talente", mărturiseşte profesoara.
De-a lungul timpului, s-a implicat activ în dezvoltarea mişcării artistice competiţionale, organizând trei olimpiade interjudeţene, şi una naţională, totodată acordând o atenţie deosebită pregătirii loturilor participante. Toţi elevii instruiţi de către profesoara Renţea, înzestrată cu deosebite capacităţi didactice şi educative, au obţinut rezultate foarte bune la examenele de admitere în liceu, la bacalaureat sau concursuri şcolare.
Inspector de arte
Timp de cinci ani, Doina Renţea a ocupat funcţia de inspector educativ şi de arte în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, contribuind la formarea a 200 de profesori în domenii precum educaţie pentru sănătate sau protecţia şi promovarea drepturilor copiilor.
În 2006, a devenit director adjunct al Liceului de Arte „Gheorghe Tăttărăscu", acolo unde activează şi în prezent în calitate de profesor de pian tehnic.
„Cât timp am fost director , am răspuns de activitatea educativă şi de cea artistică a liceului, precum şi de legătura unităţii şcolare cu societatea şi instituţiile de cultură din Vrancea, dar şi din ţară. Întotdeauna am încercat, pe cât de mult posibil, să promovez unitatea în care am activat, iar toate apariţiile mele în media au avut ca unic scop promovarea artei, implicit a muzicii", precizează Doina Renţea.
De asemenea, a fost dirijor al formaţiei corale din cadrul Liceului de Arte, făcând parte şi din juriile de specialitate, dar şi din comitetele de organizare a numeroase concursuri judeţene şi naţionale care s-au bucurat de succes şi în acelaşi timp de apreciere.
Deşi este în pragul pensionării şi îşi aminteşte cu nostalgie de anii petrecuţi la catedră, Doina Renţea continuă să aducă un aport la dezoltarea vieţii muzicale din Vrancea.
În acest sens, se ocupă de organizarea şi promovarea spectacolului „Muguri Vrânceni", concurs interjudeţean căruia i-a pus bazele în urmă cu cinci ani.
Întrebări şi răspunsuri
Sunt tinerii talentaţi promovaţi aşa cum merită?
Consider că la nivelul judeţului Vrancea talentele sunt promovate, însă asta nu înseamnă că nu trebuie să acordăm o atenţie susţinută şi tinerilor mai puţin valoroşi, dar care sunt pasionaţi de ceea ce fac, muncind foarte mult. Realitatea e că muzica formează caractere care trebuie să fie puternice pentru a rezista pe scenă.
Dacă ar fi să o luaţi de la capăt aţi alege tot muzica?
Şi da, şi nu. Da, pentru că efectiv îmi place să fiu profesor şi nu, deoarece muzica îmi oferă satisfacţii morale şi chiar intelectuale, pot spune, însă nu şi satisfacţii materiale suficiente.
Ce-i place
Sunt pasionată de literatură, de domeniul IT şi de teatru. De asemenea, îmi plac foarte mult copiii şi cred că am lăsat o amintire frumoasă în sufletele tututor generaţiilor de elevi. Şi acum, când mă mai întâlnesc cu ei pe stradă, îşi aduc aminte de orele de muzică, de cor şi de spectacole.
Ce nu-i place
Nu-mi place răutatea, tocmai de aceea întotdeauna am încercat să am o colaborare frumoasă cu toţi colegii, dar şi cu instituţiile de cultură. Nu agreez să fiu în prim plan, preferând să stau mai mult în spatele scenei.
Profil
Născută. 13 noiembrie 1950, Focşani
Studii. Conservatorul „Ciprian Porumbescu" Bucureşti
Ocupaţie. Profesor de pian
Familie. Doi copii