3.000 de firme vrâncene sunt blocate de Fisc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O treime din firmele active din Vrancea sunt executate silit de Direcţia Generală a Finanţelor. Peste 10.000 de conturi sunt blocate

Criza a sufocat firmele din Vrancea. Mii de societăţi comerciale sunt în imposibilitatea de a avea acces la sumele din conturi până nu-şi plătesc dările către stat.


Peste 3.000 din cele circa 9.000 de firme din Vrancea se află, în prezent, în imposibilitatea de a-şi mai desfăşura activitatea, după Direcţia de Finanţe a blocat conturile pe care societăţile respective le au deschise la bănci.

S-a ajuns aici pentru că firmele nu şi-au plătit la timp taxele şi impozitele către bugetul de stat.
Părerile despre blocarea conturilor sunt împărţite.

Ion Roman, preşedintele Patronatului IMM din Vrancea susţine că şomajul va creşte ameninţător în 2010 dacă fiscalitatea nu va scădea.

„Peste 3.000 de firme din Vrancea sunt în întârziere cu plata impozitelor. Este o realitate, care arată că mediul de afaceri este tras în jos din cauza fiscalităţii. Impozitul forfetar a pus pe chituci multe dintre firme. Au conturile blocate şi se află în imposibilitatea de a-şi mai desfăşura activitatea. Dacă de la 1 ianuarie 2010 nu se va renunţa la aceste măsuri, va fi catastrofă", spune Roman.


Amenzi de peste 13 miliarde lei vechi


În primele 11 luni ale anului 2009 inspectorii fiscali din Vrancea au aplicat amenzi în valoare totală de 1.350.751 lei, adică peste 13 miliarde lei vechi.
"Pentru contribuabilii care nu au achitat impozitele la termenele scadente au fost aplicate măsurile de executare silită: popriri asupra conturilor bancare, popriri asupra creanţelor de încasat de la terţi şi sechestre asupra bunurilor mobile şi imobile", a declarat Constantin Grigorică, director coordonator adjunct al Direcţiei Generale de Finanţe Vrancea.


Mediul de afaceri spune că statul pune pe butuci economia pentru că în plină criză economică şi financiară ia asemenea decizii de blocare a conturilor.

"S-a cerut şi la nivel central o păsuire de câteva luni pentru firmele care nu au avut probleme de acest gen până acum. Finanţele nu ar trebui să ne execute imediat, pentru că ne blochează activitatea", a spus Ion Roman.


Datorii de 30 de milioane de lei


În luna decembrie situaţia datoriilor băneşti recuperabile înregistrate de persoanele juridice din Vrancea este următoarea: bugetul de stat - 18,25 milioane lei, bugetul asigurărilor sociale de stat - 8,76 milioane lei, bugetul asigurărilor de şomaj - 0,55 milioane lei, bugetul asigurărilor de sănătate - 2,52 milioane lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite