VIDEO Cum a fost coborâtă de pe pod o locomotivă rămasă suspendată în urma unui accident feroviar. Operaţiunea, fără precedent în Romania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost pentru dată când în România a avut loc o astfel de operaţiune. Misiunea cea mai grea a avut-o macaragiul. Acesta a încercat de mai multe ori să se apropie de viaduct, dar de fiecare dată retrăgea utilajul pentru că platforma începea să cedeze. Pentru început, în zonă se va circula cu 5 kilometri/oră.

Ore-n şir au lucrat echipele de intervenţie la faţa locului. După ce au reuşit să asambleze macaraua gigant, lucrătorii au început să facă probe. Au fost momente foarte grele pentru că de fiecare dată când utilajul înainta, datorită greutăţii de peste 600 de tone, începea să intre în pământ. Platforma de susţinere a fost făcută din pietriş şi nisip şi, din cauza umidităţii de la baza viaductului, părea să nu reziste.  În jurul orei 17,00 operaţiunea a fost încheiată cu succes.

Imagine indisponibilă

 După locomotivă, a urmat vagonul. Şi acesta a fost dat jos în siguranţă. Pentru GFR, proprietarul trenului deraiat, era foarte important ca misiunea să se încheie cât mai repede. În primul rând, pentru că zona trebuia degajată de urgenţă  şi, în al doilea rând,  închirierea utilajului se ridica zilnic la 10.000 de euro şi orice minut de întârziere costa mulţi bani..

Surse CFR au declarat că marţi seara, în jurul orei 20,00, circulaţia în zona Cârcea va fi reluată pe firul 2, în condiţii de siguranţă. Primele trenuri care vor trece pe pod vor circula cu o restricţie de viteză de 5 kilometri/oră, iar apoi viteza se va mări la maxim 15 kilometri/oră.

Locomotiva a stat în aer zeci de minute

Accidentul de la Cârcea a avut loc după ce mecanicul de locomotivă a intrat pe culoarea roşie a semaforului pe un fir de circulaţie, care era închis pentru reabilitare. Trenul a deraiat, podul s-a prăbuşit, iar şase vagoane au căzut într-o râpă de 20 de metri. Din vagoanele răsturnate s-a scurs biodiesel în pârâul din zonă şi zile întregi angajaţii de la ABA Jiu au intervenit pentru ca poluarea să nu se extindă.

Mecanicul a fost reţinut o noapte, dar magistraţii au dispus ca inculpatul Ionel Prodan, în vârstă de 51 ani, din Dâmboviţa, să fie introdus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile. În urma testării cu etilotestul, a rezultat că mecanicul avea o alcoolemie de 0,72 mg/l în aerul respirat, însa probele de sânge au arătat că bărbatul băuse: 1,40g/l alcool pur în sânge.  

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite