Profesorii de religie care rămân fără ore ameninţă Ministerul Educaţiei cu procese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ora de religie nu mai este obligatorie în şcoli Foto:Arhivă
Ora de religie nu mai este obligatorie în şcoli Foto:Arhivă

Ministerul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu,a declarat la Craiova, că profesorii de religie care îşi vor pierde orele vor putea căuta dreptatea în justiţie.

Predarea orei de religie în şcoli este obligatorie pentru stat şi privat, doar opţională pentru elev. „Este vorba de decizia Curţii Constituţionale 669, publicată în 23 ianuarie în Monitorul Oficial - orele de religie sunt obligatorii pentru stat şi şcoală şi sunt opţionale pentru elev. La 45 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial, decizia devine executorie. 45 de zile se împlinesc în 9 martie. Până atunci, tot ce a putut face Ministerul Educaţiei a fost să interogheze sistemul. Am transmis, prin intermediul inspectoratelor, că părinţii pot opta pentru participarea la orele de religie şi, dacă îşi exprimă această opţiune, trebuie să aleagă între unul dintre cele 18 culte recunoscute în România. La finalul acestei perioade, vom avea un rezultat asupra căruia nu vreau să mă antepronunţ cu privire la numărul de clase ce se vor putea constitui pe baza exprimării acestor opţiuni. Următoarea etapă este aceea a transpunerii deciziei Curţii Constituţionale de către Parlament în legea 1. Când vom avea formularea exactă la nivelul legii 1 de implementare, vom putea elabora metodologia de derulare a orelor de religie, care va avea putere prin ordin de ministru“, a spus Ministrul Educaţiei la Craiova.

Profesorii de religie care vor rămâne fără ore pot să îşi găsească dreptatea în instanţă. Cei care vor câştiga procesul vor putea primi salariile rămase neplătite. „Nu mă îndoiesc că toţi acei colegi, profesori de religie, îşi vor căuta dreptatea în justiţie. Şi în cazul în care şi-o vor găsi, pentru că au toate argumentele să şi-o găsească în acest fel, cineva trebuie să plătească salariile restante“, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a precizat că în momentul de faţă ora de religie este predată în şcoli de aproximativ 6000 de profesori.

Elevii au semnat în locul părinţilor

O profesoară care îşi desfăşoară activitatea la Şcoala Generală nr.24 „ Sfântul Gheorghe“, din Craiova, şi-a pus elevii să semneze pentru orele de religie, în locul părinţilor. Conducerea instituţiei de învăţământ a demarat o anchetă în acest caz. „Am luat deja măsuri şi le-am transmis tuturor învăţătorilor de la ciclul primar şi diriginţilor de la ciclul gimnazial să le comunice profesorilor de religie că astfel de iniţiative nu sunt corecte. În consiliul de administraţie vom lua în calcul sancţionarea profesorului“, a spus Radu Nicolae, directorul unităţii de învăţământ.

Părinţii copiilor din clasa a VII-a care au fost obligaţi să semneze în locul lor pentru orele de religie au cerut imediat explicaţii conducerii instituţiei de învăţământ. Oamenii au declarat că nu este normal ca un profesor să recurgă la astfel de lucruri pentru a-şi pastra catedra.

Profesorii de religie au declarat că sunt gata să meragă în instanţă pentru a-şi apăra drepturile. Cadrele vor da în judecată Ministerul Educaţiei şi sunt convinse căr vo avea câştig de cauză.
 

 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite