Pe cine afectează grav schimbarea vremii. Psiholog: „În sezonul rece creşte predispoziţia depresiei sezoniere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii susţin că în sezonul rece suntem predispuşi la depresii FOTO Shutterstock
Specialiştii susţin că în sezonul rece suntem predispuşi la depresii FOTO Shutterstock

Specialiştii ne atrag atenţia că în perioada rece suntem predispuşi la depresii, iar pentru a evita astfel de stări sufleteşti trebuie să urmăm anumiţi pasi.

Psihologii susţin că fiecare depresie apare în funcţie de simptome, iar tratamentul este diferit de la pacient la pacient.

„În sezonul rece creşte predispoziţia depresiei sezoniere, iar această afecţiune apare în general la schimbarea anotimpului. În general, apare la persoanele cu vârsta peste 20 de ani, cu o predispoziţie mai mare la femei. Principalul motiv pentru depresia de toamna este cantitatea scăzută de lumină, dar şi anumite probleme accumulate de-a lungul timpului”, a spus George Vîlceleanu medic psiholog. 

Cu toţii am experimentat asteniile de toamnă sau primăvară. Când însă starea de oboseală persistă şi se adaugă şi alte simptome nu mai este vorba de astenie, ci de o depresie.

Principalele manifestari ale depresiei sezoniere sunt:

- dificultatea de a te trezi dimineaţa

- somnolenţă pe parcursul întregii zile şi tendinţa de a dormi mai  mult

- dispoziţia de a mânca mai mult, mai ales carbohidraţi si fast-food, dar fără creşterea nivelului de energie

- lipsa de concenrare şi tendinţa de a amâna lucrurile 

- evitarea activităţilor sociale sau familiale

Specialiştii sunt de părere că depersia afectează mai multe femeile decât bărbaţii, iar de cele mai multe ori apare după vârsta de 20 de ani. „Sunt foarte mulţi pacienţi care vin în această peroadă la cabinet. Depresia sezonieră se manifestă mai ales prin scăderea randamentului atât la serviciu cât si acasă. Pacienţii spun că pur şi simplu nu mai au chef să facă nimic, nu mai reuşesc să se odihnească. În plus au o poftă acută de fast-food şi dulciuri. Mai grav este la femei care mai pun şi câteva kilograme în plus, iar de multe ori acest lucru le afectează şi mai tare.”, a mai spus psihologul. 

Care sunt  metodele pentru a scăpa de stările de depresie. 

-Terapia cu lumina

-Terapia cu lumină este una dintre cele mai bune metode combate depresia. Conform specialiştilor, glanda pineală

localizată în spatele ochilor este vinovată pentru depresiile sezoniere. Aceasta este răspunzătoare de producerea unei substanţe chimice numintă malatonină, substanţă care ne dă senzaţia de somnolenţă şi care este inhibată de lumină.

Medicii ne recomandă ca în zilele cu soare să facem neaparat o plimbare, iar în cazul celor ploioase şi mohorâte puntem fenta soarele. În primul rând putem „simula răsăritul”, adică  programăm o lumină în dormitor care să se aprindă înainte de a ne trezi. În plus există cutii de lumină comercializate pe internet. Acestea oferă suficientă lumină pentru a o înlocui pe cea a soarelui. În momentele în care te simţi obosit trebuie privit 15-30 de minute către lumina produsă de cutie. 

Alimentaţia şi sportul

Medicii susţin că pentru a putea depăşi depresia în perioada rece să avem şi o alimentaţie corespunzătoare. „Deşi există tentinţa de a mânca foarte mulţi carbohidtraţi, dar mai ales ducliuri, este bine să rezistăm tentaţiei şi să avem o dietă echilibrată. În plus câteva exerciţii fizice pot face minuni. Ne vom simţi mai energici şi vom avea o stare de bine ”, a preciyat mediul nutriţionist Alin Stoica. 

Psihologii le mai recomandă persoanelor care suferă de depresie să evite să se asculte ştirile cu caracter negativ. „Acest gen de informaţii pot creşte gradul de depresie. Încurajez pacienţii să socializele mai mult, chiar dacă trebuie să depună un efort. Dispoziţia este strâns legată de activitatea depusă. Pacienţii care prezintă semne de depresie sezonieră au tendinţa de a se izola. Ştiu că este usor de spus, dar dacă reuşesc să relaţioneze şi să paricipe la orice tip de activitate cu prietenii şi familia se poate ameliora cu mult starea de dperesie”, a  mai spuss George Vîlceleanu. 

În ultimă instanţă se poate alege si tratamentul medicamentos cu antidepresive. Dacă vedeţi că stările persistă cel mai bine este să apelaţi la un medic specialist.

Mai citeşte şi:

Ai deseori un lapsus? Patru cauze mai puţin cunoscute ale scăpărilor de memorie. Nu-ţi aminteşti cum se numea filmul văzut cu o seară în urmă? Nu mai ştii unde ţi-ai parcat maşina? Uiţi frecvent diverse lucruri? Nu-ţi face griji. Nu înseamnă automat că suferi de boala Alzheimer. Dar micile scăpări de memorie pot semnala alte boli care merită a fi tratate cu atenţie.

Mersul pe jos, un antidepresiv natural, la îndemâna oricui. Oboseală, tristeţe inexplicabilă, pierderea interesului pentru activităţile de zi cu zi... Sunt doar câteva din manifestările depresiei de toamnă. Cum poţi depăşi mai uşor această perioadă? Prin exerciţiu fizic, susţin studiile privind beneficiile mişcării asupra persoanelor cu forme uşoare sau moderate de depresie.

Cât de repede ajung să-şi piardă optimismul tinerii din ziua de azi. O cercetare realizată pe tineri cu vârsta între 14 şi 22 de ani a scos la iveală că deşi debordează de optimism înainte de a da piept cu viaţa, dezamăgirea şi teama de viitor afectează mai repede decât ar fi cazul evoluţia generaţiilor actuale.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite